Majka Nadin Smajlović nakon što nije usvojen Izvještaj Tužilaštva KS: “Ja više nikome ništa ne halalim!”

Zastupnici Skupštine KS na jučerašnjem Šestom nastavku 52. Radne sjednice sa 17 glasova protiv, dva za i tri suzdržana nisu usvojili izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2021. godinu.

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija predstavila je zastupnicima Izvještaj o radu za prošlu godinu, a zastupnici su imali brojna pitanja.

Rasprava o ovom izvještaju trajala je skoro tri sata.

Neka su se odnosila na predmete visoke korupcije, a većina pitanja na konkretne slučajeve kao što su diploma Sebije Izetbegović, smrt djevojčice Džene Gadžun, odbijanje liječenja djevojčice Nadin Smajlović na KCUS-u, slučaj Dženan Memić i predmeti koji su otvoreni u vezi ovog slučaja, predmeti ratnih zločina…

Sarajlija je odgovarala na pitanja zastupnika, a neki su izrazili nezadovoljstvo odgovorima jer je davala nejasne odgovore ili nije nikako mogla otkriti šta je s pojedinim predmetima navodeći da se radi o povjerljivim informacijama.

Glavna tužiteljica potvrdila je jučer da nije podnijela disciplinsku prijavu protiv tužilaca koji su radili na predmetu Dženan Memić i da prihvata odgovornost.

Zastupnica Arijana Memić u svojoj diskusiji govorila je o borbi prodice Memić kako bi se saznala istina u ubistvu Dženana Memića, a donijela je i obimnu materijalnu dokumentaciju u desetak registratora koju je porodica skupila uz pomoć “časnih tužilaca Tužilaštva KS i policajaca MUP KS” koja im je bila putokaz u njihovoj borbi i dokazivanju da Dženan Memić 8. februara 2016. godine nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Nakon svega oglasila se i majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović.

Kazala je da ponavljanje Sarajlije pojedinih teza je mučno.

Gledajući i slušajući Sabinu Sarajliju, po ko zna koji put kada govori da su neki predmeti prioritet i naziva slučaj je ‘živ’, da ne može govoriti – toliko postaje mučno i kontradiktorno.

Tužiteljice Sarajlija Sabina kako vi volite kazati iz ovih ‘slučajeva’ nažalost nisu živi, a prema nekome se počinio pokušaj ubistava, a prema nekima se utvrdilo ubistvo.

Pošto smo svjedoci da je Vaša uloga po zadatku i da ste u službi jednog aparata i štitite jedne te iste ljude, znači vi ste – jedna još u nizu sluga i poslušnika ovog korumpiranog sistema“, napisala je Smajlović.

Podsjetila je na neke trenutke u svojoj borbi za pravdom za svoju kćerku.

Gledam danas uvijek isti brane nebranjivo.: – Kada ste donijeli tužilačku odluku da nema elemenata krivičnog djela za Nadin Smajlović.

– Kada smo se obratili većem nivou i kada su vas javno kolege kritikovali vezano za ovu odluku, vi ste nas obavijestili da ćete otvoriti istragu i da ćete vještačiti.

– Danas je 32 mjeseca, a godinu dana kako vještačite, samo ne znam šta vjestačite? Sramite se mnogi kada branite i krijete jedan cirkus nehumani koji se dogodio 14.11.2019. kada se javno odbilo dijete i potpisalo da se neće liječiti.

– Kada su postavili uslove da dobiju status službenih lica, a uslov toga je da mogu nastaviti odbijati i vršiti teror nad pacijentima da im se ne može ništa reći niti reagovati jer će ti isti upotrijebiti silu – onu svoju opće poznatu“, dodala je Smajlović.

Kazala je da je Sabina Sarajlija potrebna da štiti takve osobe.

Ja nikome ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju, ovo što ste uradili mom djetetu. Neću im nikada halaliti ove kilometre hodanja, tikete i laži koje pojedinci kažu da je izmišljena dijagnoza i da nikada nije niko odbio liječiti. Sabina Sarajlija ja više nikom, ništa NE HALALIM“, zaključila je Smajlović.