Iz BH Telecoma reagovali na navode Nikšića: “Uslugu Bulk SMS koristi više političkih stranaka”

Povodom medijskih nastupa i izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, o zloupotrebi BH Telecoma i plaćenoj kampanji za interese određenih stranaka, oglasili su se i iz ove kompanije.

Istakli su da su izneseni navodi potpuno netačni i tendenciozni.

Usluga koju spominje gospodin Nermin Nikšić je standardna usluga Bulk SMS koju, po Cjenovniku i Opštim uslovima BH Telecoma, mogu ugovoriti svi subjekti koji su od strane Ministarstva registrovani kao pravno lice, pod uslovom da posjeduju vlastitu bazu korisnika za slanje Bulk SMS-a, te saglasnost krajnjih korisnika za slanje Bulk SMS-a.

Cjenovnik usluga BH Telecoma je javan i transparentan, i objavljen je na službenoj stranici BH Telecoma. Sva zainteresovana pravna lica koja ispunjavaju navedene uslove mogu ugovoriti ovu uslugu putem mail adrese vas.prodaja@bhtelecom.ba“, naveli su.

Ovakav tip ugovora BH Telecom trenutno ima zaključen sa cca. 100 pravnih lica, među kojima ima i više političkih stranaka.

Kompanija BH Telecom je javna kompanija koja naviše doprinosi budžetu FBiH i posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima, te ovakve kvalifikacije i iznošenje netačnih podataka dovode javnost u zabludu i štete reputaciji kompanije“, zaključeno je.

Ranije su i iz Stranke demokratske akcije reagovali na navode Nikšića.

Kazali su da je “predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kao i mnogo puta ranije, u javnost je plasirao neistinite tvrdnje koje se odnose na SDA, a sve sa ciljem da skrene pažnju sa brojnih afera koje svakodnevno proizvode kadrovi Trojke u Kantonu Sarajevo”.

Umjesto odgovora o zloupotrebama sistema javnih nabavki, tajnim ugovorima, stranačkim zapošljavanjima i niza drugih afera Trojkinih kadrova, Nikšić, kao lažni i samoproglašeni borac protiv korupcije, izmišlja priču o ‘plaćenoj kampanji putem SMS-a’ i ‘zloupotrebi BH Telecoma’. Nikakve ‘plaćene kampanje’ niti ‘zloupotrebe BH Telecoma’ nije bilo“, saopćili su iz SDA.

SDA kao najveća i najorganizovanija stranka u BiH za internu komunikaciju sa vlastitim članstvom – a ne za bilo kakvu plaćenu kampanju – koristi sve raspoložive kanale komuniciranja, navodi se u reakciji.

To podrazumijeva korištenje elektronske pošte, društvenih medija, SMS-ova i besplatnih aplikacija poput Vibera. Korištenje usluge ‘bulk SMS’ uredno se plaća prema važećem cjenovniku, kao što se plaćaju i ostale telekomunikacione usluge fiksne i mobilne telefonije“, navode iz stranke.

Vjeruju “da bi Nikšić bio najzadovoljniji da on lično određuje kako će SDA komunicirati, ili da telekomunikacione usluge ugovara sa M:telom, u srbijanskom vlasništvu, kao što je to radila Vlada Trojke u Kantonu Sarajevo”.

Na njegovu žalost – ništa od toga se neće desiti“, zaključili su u saopćenju SDA.