Mirsad Kandić se suočava s doživotnim zatvorom nakon osuđujuće presude za terorizam

Mirsad Kandić, koji je ranije uhapšen u Bosni i Hercegovini, proglašen je krivim pred sudom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog regrutovanja i materijalne podrške Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) i postoji mogućnost da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Federalna porota u New Yorku je u utorak, 24. maja, donijela osuđujuću presudu Kandiću, koji je 2017. godine uhapšen u Sarajevu, po tački optužnice za udruživanje u pružanju materijalne podržke ISIL-u i pet tačaka za pružanje podrške ovoj terorističkoj organizaciji u vidu osoblja, usluga, oružja, imovine, opreme i lažnih dokumenata, saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a.

Presudi je prethodio postupak koji je trajao tri sedmice pred okružnim sudijom Nicholasom Garaufisom.

Kandić, koji je rođen na Kosovu, bio je borac ISIL-a i regrutovao je druge borce i osiguravao je oružje, opremu i obavještajne podatke za ISIL, a u saopćenju stoji da je do 2013. godine živio u SAD-u te je potom preko Turske otputovao u Siriju kako bi postao borac ISIL-a.

Kandić može biti osuđen na doživotni zatvor na osnovu dvije tačke i po 20 godina zatvora za četiri druge tačke iz optužnice”, saopćilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, period u kojem je Kandić materijalno podržavao ISIL datira između januara 2013. i juna 2017. godine, kada je uhapšen u Sarajevu.

Prije nego je uhapšen, Kandić se krio na Grbavici pod lažnim imenom, koristeći lažne dokumente Crne Gore.

Kandić je pomogao izgradnju tajnog lanca regrutiranja za ISIL koristeći društvene mreže i osiguravajući njihov transport u Siriju.

Imao je značajnu ulogu u komunikacijskoj mreži grupe koja je pomogla ISIL-u da održi teritoriju u Siriji i da rasporedi ISIL-ove borce u svijetu kako bi organizovali napade”, rekao je, između ostalog, pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll.

U saopćenju stoji kako je dokazano da je Kandić, tokom obavljanja svojih dužnosti u ISIL-u, radio sa ISIL-ovim “emirima” i komandantima, uključujući Bajru Ikanovića, za kojeg se navodi da je bio komandant ISIL-ovog kampa 2014. godine.

Ikanović je, kako stoji u saopćenju, odgovarao Omaru Shishaniju, visokopozicioniranom komandantu ISIL-a i ključnom savjetniku vođe Abu Bakra Al-Baghdadija.

Ikanović je bio iz Hadžića pokraj Sarajeva. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2016. godine objavila je da je, prema tada nepotvrđenim informacijama, Ikanović poginuo.

Ministarstvo pravde SAD-a se u saopćenju zahvalilo bosanskohercegovačkim institucijama na asistenciji u predmetu protiv Kandića – Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Službi za poslove sa strancima, državnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu BiH.