OHR reagovao: “Ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva za izbore”

Iz OHR-a su reagirali na tvrdnju da Vijeće ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Takva odluka bila bi nezakonita.

U reakciji se navodi da Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, prema stavu 5. člana 11. dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom perioda privremenog finansiranja.

Ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

Nadalje, Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele“, poručili su iz OHR-a.

Podsjetimo, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora u oktobru.

Prethodno su na izdvajanje sredstava pozvali i ambasadori Kvinte.

Ovom odlukom se trebalo izdvojiti 12,6 miliona KM, što je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji BiH, za organizaciju i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.

Jučer u prostorijama Vijeća ministara BiH održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA).

Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Ovo je već drugi put da Bevanda direktno blokira da Vijeće ministara izdvoji sredstva za izbore.

S druge strane, Bevanda i HDZ blokiraju i odugovlače usvajanje budžeta.

U međuvremenu usvojen je dokument okvirnog budžeta od 22.-24. godine.