Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Prve dugoročne prognoze za ljeto: Čeka nas natprosječno vrelo ljeto s manje padavina nego inače

Meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u Europi.

U svojim prognozama Severe Weather koristi tri modela – ECMWF, UKMO i CFSv2. Razdoblje prognoze na koje se SWE usredotočio u svim modelima je juni, juli i august.

Čini se da nas čeka jako vruće i suho ljeto.

ECMWF model

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza.

Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na period od nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

U cijeloj južnoj i središnjoj Europi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru Europe očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže.

To će područje biti pod utjecajem niskotlačnog sistema. Na većem dijelu kontinenta ipak se očekuje puno toplije vrijeme od uobičajenog za ljeto.

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tijekom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 Celzijeva stepena više.

Što se tiče količine padavina, širom Europe očekuje se puno manje padavina od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

UKMO model

UKMO model je model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva. I prema tom modelu Europa će imati toplije od uobičajenih uslova na većem dijelu kontinenta.

Intenzitet se smanjuje prema sjeveru, gdje se povećava utjecaj zone niskog pritiska.

Što se tiče oborina, nad krajnjim sjeverom Europe u zoni niskog pritiska prevladavat će normalni do vlažniji uvjeti. No očekuje se da će ostatak kontinenta biti prilično sušniji od uobičajenog.

U srednjoj Europi postoje neutralna područja, što upućuje na vjerojatno aktivnu sezonu oluja. Većina oborina ljeti dolazit će od oluja.

I prema ovom modelu BiH očekuju iznadprosječne temperature, i to između 0.5 i 1 Celzijev stepen.

Očekuje se i oko 40-50 posto manje padavina od prosjeka.

CFSv2 model

CFSv2 je glavni sjevernoamerički model dugog dometa. Ovaj model za Europu daje nešto drugačiju prognozu od prethodna dva modela.

Nad srednjom i sjevernom Europom predviđa se viši pritisak, a na zapadu potencijalno nizak.

Globalne temperature zračne mase su naravno toplije od normalnih u većem dijelu sjeverne hemisfere.

Površinske temperature u Europi su po ovom modelu toplije od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u središnjim i zapadnim regijama.

Prema sjeveru temperaturne anomalije postaju sve manje. I ovaj model predviđa veća temperaturna odstupanja od prosjeka u BiH i Hrvatskoj, između 1 i 2 Celzijeva stepena, prenosi Index.