Zbog lažnih dojava o bombama u Općinskom sudu otkazano 670 ročišta

Općinski sud u Sarajevu se oglasio povodom činjenice da je dana 10.05.2022. godine, 11.05.2022. godine i 12.05.2022. godine, zbog lažne dojave o postavljenoj minsko-eksplozivnoj napravi u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, izvršena kompletna evakuacija i obustava rada za period trajanja kontra-diverzionog pregleda prostorija.

U cilju tačnog i pravilnog informisanja javnosti, Općinski sud u Sarajevu izdaje slijedeće Saopćenje:

Općinski sud u Sarajevu se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u zgradi suda, pri čemu se svaki put potpuno obustavlja rad suda do okončanja kontra-diverzionog pregleda prostorija.

Uposlenici su primorani napustiti radna mjesta, otkazuje se veliki broj ročišta, a što ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudija, rad pisarnica, ali i na materijalne troškove kako suda, tako i stranaka u postupku.

Prema evidenciji Općinskog suda u Sarajevu, za period trajanja obustave rada na dane 10.05.2022. godine, 11.05.2022. godine i 12.05.2022. godine, u Sudu nije održano, odnosno otkazano je cca. 670 ročišta.

Tokom kontra-diverzionog pregleda Sud je morao ispoštovati sve procedure propisane Zakonom i sigurnosim protokolima. Prema informacijama kojima Sud raspolaže, nadležni organi intenzivno rade na provođenju postupka otkrivanja počinitelja“, naveli su iz Suda.

Podsjetimo, ovo je provjerena metoda odgađanja sudskih procesa koja se već godinama koristi u sudovima BiH.

Zanimljivo je da je u 10 sati prije dva dana je trebalo biti održano ročište za izjašnjenje o krivici funkcionera SDA Asima Sarajlića i drugih optuženih.

Ista situacija desila se i 28. aprila kada se Sarajlić trebao izjasniti.

Istražni organi već godinama ne mogu pronaći odgovarajući način kojim bi spriječili da se dojavom bombe odgađaju sudska ročišta.

Predložena inicijativa da se vrši registracija kupaca brojeva za mobilne telefone

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, danas je Ministarstvu prometa i komunikacija i Regulatornoj agenciji za komunikacije uputio zastupničku inicijativu za obaveznu registraciju kupaca dostavom ličnih podataka prilikom kupovine prepaid usluge za mobilne telefone.

Ovo svakako dolazi nakon svakodnevnih dojava bombi u sudovima u Kantonu Sarajevo, što izgleda sve više na ismijavanje države.

Ova mjera predstavlja način borbe protiv pojedinaca koji putem anonimnih brojeva, odnosno putem mobilnih telefona koji posjeduju prepaid paket, upućuju lažne dojave o postavljenim bombama na sudovima ili u obrazovnim ustanovama.

S obzirom na to da pri zaključenju ugovora s operaterima za postpaid usluge svaki građanin mora predati potvrdu prebivališta sa svojim ličnim podacima, potrebno je da operateri na sličan način regulišu kupovinu prepaid usluga“, kazao je Arnaut.

Dodaje da bi se izbjegli troškovi KDZ pregleda, ali i otkazivanje ročišta.

Naravno, nisu isključene ni školske ustanove, gdje smo u prethodnim godinama znali imati i oko 10 dojava dnevno.

Na ovaj način, izbjeći će se novčani troškovi KDZ pregleda, ali i vremenski gubici zbog otkazanih ročišta na sudovima ili predavanja i školskih časova u obrazovnim ustanovama. Jedan od ciljeva ovih dojava je pravosudne organe usporiti, ali i obeshrabriti u vođenju procesa.

Vrlo je simptomatično da BH Telecom, čiji je direktor Sedin Kahriman, koji je i v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA, ali i drugi operateri u kojima su kadrovi vladajućih stranaka, nisu samoinicijativno uveli ovu mjeru.

Također, dok ova inicijativa ne bude usvojena i provedena, vrlo je važno da policijski organi rade agilnije. Moguće je znati na kojem prodajnom mjestu je koji broj prodat a onda putem videonadzora pokušati ući u trag počiniocima. Također, moguće je da se putem nekog od tih brojeva počinilac registrovao na neku od online platformi“, poručio je Arnaut.