Sberbank BH zvanično postala ASA Banka

Dugo se čekalo da se ozvanični da je Sberbank BH postala ASA Banka. 

Kako saznajemo još mjesecima unazad sve je bilo riješeno, ali se na sudsko rješenje čekalo duže od dva mjeseca.

Naime, jedna od omiljenih banaka, posebno kada su poslovni korisnici u pitanju, u probleme je ušla početkom agresije Rusije na Ukrajinu.

Otežane su bile uplate u stranim valutama, posebno u dolarima, ali je Sberbank pronalazila načine da barem privremeno korisnicima olakša kako zbog uplata koje nisu ostvarene ne bi djelovale na kompanije.

Podsjetimo, Jasmin Mahmuzić, na konferenciji za novinare Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine 1. marta obznanio je da je Sberbank BH kupljena od strane domaće ASA Banke.

Istakao je tada da su svi depoziti građana sigurni te da nema razloga za brigu.

Zamolio bih deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac.

Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno“, naglasio je Mahmuzić.

Naveo je da će učiniti sve da se Sberbank BIH sačuva i dodao da nema bojazni da dešavanja u Ukrajini negativno utječu na poslovanje banke.