SDA Sarajevo: “Neka Konaković odgovori žrtvama što je nagradio negatorku genocida”

Iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo oglasili su se povodom izjava Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali su i prokomentarisali to što je Nevenka Tromp, profesorica Univerziteta u Amsterdamu dobila status počasne građanke Sarajeva.

Naglasili su da Konaković “lažima o reviziji presude gradi predizbornu kampanju” te da su to, kako navode, pokazatelji njegove beskrupuloznosti i spremnosti da zloupotrijebi čak i genocid u Srebrenici zarad svojih političkih ambicija i želje za vlašću.

Konakovićeva vlast očito je spremna uvrijediti žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, samo kako bi njene istupe prepune manipulacija i neistina koristili kao platforma za predizbornu kampanju.

Time pokazuju da su im fotelje važnije od istine, pravde i dostojanstva građana, a naročito porodica žrtava te da nemaju ponuditi ništa osim fabriciranih lažnih afera.

Predsjednik Bakir Izetbegović je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne timu eminentnih svjetskih stručnjaka koji je radio na izradi zahtjeva uz podršku domaćih eksperata i udruženja žrtava. To nije bila nikakva izdaja, kako lažno tvrdi Konaković. Izdaja bi bila ne pokušati da se dođe do revizije i prvade”, naveli su iz KO SDA Sarajevo.

Navode da je Konaković izdao žrtve genocida dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp.

Upravo je Konaković izdao žrtve genocida i građane KS, dodjeljivanjem nagrade Nevenki Tromp, koautorici izvještaja kojim se negira genocid u Srebrenici i kojeg su vlasti Republike Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj koristili u odbranama.

Bit će zanimljivo pratiti na koji način i sa koliko budžetskog novca će se Konaković pokušati odužiti Tromp za učešće u predizbornoj kampanji i moguće neku novu obmanu o reviziji.

Uzimajući u obzir da je prije nekoliko godina za rad na reviziji tražila milion eura, o čemu postoje materijalni dokazi, izvjesno je da bi građani KS mogli platiti visoku cijenu Konakovićevih bolesnih političkih ambicija”, poručili su iz SDA.

Podsjetimo, burne rasprave u javnosti uslijedile su nakon što je Trom na Face TV-u u Centralnom dnevniku rekla da je Bakir Izetbegović odgovoran za propalu reviziju tužbe protiv Srbije tvrdeći da je unaprijed znao da Sakib Softić ne može biti agent BiH.

Konaković: “Izetbegoviću neće pomoći avde avdići, reufi bajrovići, filipi murseli, stavovi, faktori, bolesni botovi”

Podsjetimo, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, na Facebook profilu je prije dva dana naveo da je Bakir Izetbegović, lider SDA sve šokirao kad je priznao da je sastanak u Vijećnici bio farsa.

Dodao je da je znao da agent Sakib Softić nema legitimitet da preda zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, te da je svjesno lagao sve prisutne i cjelokupnu javnost.

Rekao je da su ga krivo savjetovali, a malo nakon toga sve koji su ga u ovom procesu ‘krivo savjetovali’ nagradio boljim pozicijama. Pričao je o reviziji presude kao o reviziji projekta brze ceste kroz Lašvu, nekako sa tehničkog nivoa, kao da su geološka istraživanja pokazala da smo malo pogriješili.

Takav nastup bio je zastrašujući, ali smo mi koji ga poznajemo pokušali opravdati to što govori njegovim gabaritima, nedostatkom liderstva, potkapacitiranošću, nesposobnošću. Mislili smo zaista da je samo nesposoban, a strah da nije samo to svakim danom bio je sve veći“, istakao je Konaković.

Kako je naveo, činjenice koje je sinoć iznijela Nevenka Tromp na Face TV-u lede krv u žilama.

Znao je da ne može Softić, pokazala je pismo iz 2016. godine. Nakon što je odlučio da ipak preda Softić, dobio je rok od 48 sati od Tribunala da ga zamjeni jer ne može predati zahtjev za reviziju agent Softić, opet je rekao Tribunalu da je njegov izbor Softić.

Ambasadorica BiH je mogla legalno predati zahtjev za reviziju. Zbog toga je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović izabrao kao stalnu ambasadu upravo tu u Holandiji. Stalna znači da nema izmjena i da Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu.

Bakir je ambasadoricu nakon što je dobio direktive iz Tribunala u kojim stoji da ona može predati zahtjev, vratio u Sarajevo!!!

Bilo je malo čudno zašto je SDA tako snažno napala Nevenku Tromp nakon što je dobila priznanje od Skupštine Kantona Sarajevo. Oni su očigledno znali šta Nevenka Tromp zna“, napisao je Konaković.

Dodao je da je ova tema dobila pažnju koju zaslužuje tek nakon napada na Tromp.

Čitao sam taj sporni izvještaj, dio koji je pisala Tromp, i nema i slova sumnje o njenom stavu o genocidu i učešću Srbije u agresiji. Naprotiv, mnogo je učinila da se ta istina objelodani i ogolila politiku krvnika Miloševića. Nama tema revizije tužbe protiv Srbije nije tehnička stvar i cestovni projekat.

Nama je ovo pitanje životno, suštinsko. Ne treba nam ova tema da rušimo SDA i njenog predsjednika, mi tu stranku rušimo istinama o korupciji, kriminalu, uništenim javnim dobrima, a i oni je sami ruše svaki put kad se u javnom prostoru pojave. Revizija presude je pitanje našeg opstanka, naše časti, ponosa, naših žrtava i naše budućnosti.

Možda je najbolji pokazatelj koliko je bila važna revizija ponašanje Dodika i rukovodstva manjeg bh. entiteta nakon kraha revizije. Odmah su krenuli u formalizovanje secesije, donošenje zakona koji vode u tom pravcu.

Razgoropadio se ruski plaćenik nekoliko dana nakon kraha i nikad nije stao. Tektonski je poremećaj na Balkanu činjenica da zemlja koja je planirala, komandovala, izvršila agresiju na BiH nije za to odgovarala“, istakao je Konaković.

Hiljade dokaza, imena, sastanci, naredbe, sve javnosti dostupno, a na sudu naša strana nije uspjela dokazati umješanost Srbije, dodao je.

Srbije koja i danas progoni branitelje Bosne i Hercegovine montiranim optužnicama. Bakir Izetbegović ima kratak rok da dokazima, argumentima, papirima pokaže da sve ovo nije istina.

Neće pomoći piskaranja medija koje plaća našim, javnim novcem. Neće pomoći ‘podrška sultanu’ članstva, mjesnih odbora, opštinskih organizacija.

Neće pomoći avde avdići, reufi bajrovići, filipi murseli, stavovi, faktori, bolesni botovi. Neće ovo biti predizborna, ovo će biti suštinska, životna tema. I nema stajanja dok cijelu istinu ne saznamo“, zaključio je Konaković.

Bakir Izetbegović je već priznao grešku zbog koje je propala revizija tužbe BiH protiv Srbije

Posljednjih dana vode se prave PR bitke putem medija i društvenih mreža zbog Nevenke Tromp koja je proglašena počasnim građanom Kantona Sarajeva.

Ona je u nekoliko navrata iznijela da ima sve dokaze protiv SDA i Bakira Izetbegovića kada je u pitanju revizija tužbe BiH protiv Srbije.

Od tada ta borba postaje još glasnija, još grčevitija i još prljavija.

Mediji su se prisjetili izjave lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića iz 2019. godine.

On je tada u prilogu TV1 priznao svoju grešku zbog koje je propala revizija tužbe BiH protiv Srbije u Hagu.

Izetbegović je novinaru Ognjenu Blagojeviću otvoreno priznao grešku.

I tada je neko drugi bio kriv a ne on – bili su mu krivi savjetnici.

S tom revizijom, znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati.

‘Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao.

E tu ih nisam trebao poslušati i trebao sam tu stvar otvoriti javnosti i ostale bošnjačke lidere, Radončića, Nikšića i druge upoznati s tim. To je bila greška“, kazao je Izetbegović.

Revizija tužbe BiH protiv Srbije u Haškom tribunalu za odgovornost u agresiji na BiH je propala, s obzirom da kada je Sakib Softić, tada predstavljen kao legitimni agent za zastupanje BiH, predao zahtjev za reviziju, dobio odgovor da je revizija ništavna, jer je Softić izgubio legitimitet da zastupa našu zemlju.