Sutra konačno počinju radovi na rekonstrukciji Trga oslobođenja

Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, najavio je da sutra počinju radovi na rekonstrukciji Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića.

Hadžibajrić za sve krivi procedure koje su predugo trajale za izdavanje odobrenja.

Skoro godinu dana trebalo je da završimo sve procedure nametnute zakonima u našoj zemlji, ali i ispreplitanjima različitih institucija i nivoa vlasti koji su uključeni u izdavanje odobrenja. Kada smo upozoravali na to, niko nas nije slušao.

Bojim se da će ubuduće u Starom Gradu biti sve više ovoga, jer lokalnoj samupravi Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika ‘veže ruke’ i dovodi nas u situaciju da ne možemo zamijeniti ni ploče na trgu bez uplitanja bezbroj institucija što značajno koči projekte“, kazao je Hadžibajrić.

Kako kaže, ne idu u prilog ni političke igre, izmišljene građanske inicijative i antikampanje koje se pokreću.

Na sreću, strpljivo smo rješavali jedno po jedno pitanje i došli do rješenja. Više puta sam izjavio da smo na trgu namjeravali zamijeniti ploče, zadržati zelene površine, a za kompletan projekat u vrijednosti od 360.000 KM imali smo obezbijeđeno finansiranje, tačnije donatore iz Turske.

Uključila se Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tvrdnjama da to nije sanacija nego rekonstrukcija i da nam treba njihovo odobrenje, uključile su se sumnjive građanske incijative brigom za stabla i zelene površine čiji predstavnici nikada nisu htjeli doći na razgovor sa nama da im damo objašnjenje.

Naravno, uključila se i politika i političke partije što je za mene postala svakodnevnica sa kojom se nosim već 13 godina, jer nigdje se ne koče projekti kao u Starom Gradu“, dodaje Hadžibajrić.

Hadžibajrić dodaje da se istovremeno nigdje ne radi više i ne postižu bolji rezultati nego u Starom Gradu.

Što nas više koče, mi smo sve bolji. Kad građani pogledaju ruglo na Trgu oslobođenja, odgovore bi prvo trebali zatražiti od svih navedenih, pa tek onda od Općine Stari Grad.

Na kraju smo uradili novi projekat prema smjernicama koje je dala Komisija, projekat je dobio odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja i raspisali smo postupak za izbor izvođača radova.

Postupak je završen, izabran izvođač, izabran nadzor i danas je federalni inspektor uklonio žutu traku i otvorio gradilište, a radovi će početi sutra“, pojašnjava načelnik.

Dodaje i da su donatori otišli, pa će ovaj projekat morati finansirati Općina.

Zbog svih komplikacija koje su nastale, izgubili smo donatore za ovaj projekat i sada ćemo ga finansirati isključivo iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo. Novi projekat je procijenjen na 450.000 KM.

Tražili smo zainteresovane partnere da zajedno finansiramo projekat, obratili smo se Gradskoj upravi Grada Sarajevo, ali nije bilo interesa sa njihove strane.

Mi ćemo obezbijediti taj novac i Općina Stari Grad će sama građanima pružiti novi, uređeni trg s novim popločanjem, uređenim zelenim površinama i klupama“, zaključio je Hadžibajrić.