Ukrajinci tvrde da su jučer ubili 350 ruskih vojnika, sve su bližu važnom čvorištu Vovčansk

Rusija i dalje trpi ogromne ljudske i materijalne gubitke u Ukrajini, a jučerašnji dan bio je jedan od najgorih od početka rata, saopštila je ukrajinska vojska u utorak.

Od početka rata 24. februara, kako tvrde Ukrajinci, oko 26.000 ruskih vojnika, uključujući 350 samo u proteklom danu, poginulo je u Ukrajini, pokazuju najnoviji podaci ukrajinskog Generalštaba.

Ukrajinske snage su do sada, kako tvrde, također uništile 1.170 tenkova, 2.808 oklopnih vozila, 519 artiljerijskih sistema, 380 dronova, 199 aviona, 185 višecijevnih raketnih sistema i 158 helikoptera, navodi se u saopštenju.

Ruska vojska je također izgubila oko 2.000 motornih vozila i rezervoara za gorivo, 94 krstareće rakete i 87 protivvazdušnih sistema, pokazuju podaci ukrajinske vojske.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije smatra da je “rusko podcjenjivanje ukrajinskog otpora spriječilo Putina da objavi značajan vojni uspjeh na paradi u Moskvi tokom Dana pobjede 9. maja.

Ruski invazijski plan se vrlo vjerovatno bazirao na pogrešnoj pretpostavci da će se ruske snage susresti s ograničenim otporom i da će moći okružiti i premostiti velike gradove u kratkom roku”, navodi se u izvještaju.

Ova pretpostavka dovela je ruske snage do pokušaja da izvedu prvu fazu operacije s laganim, preciznim pristupom, namijenjenim da se postigne brza pobjeda s minimalnim troškom. Ova loša kalkulacija dovela je do velikih gubitaka i značajnog smanjenja ruskog operativnog fokusa”, tvrde Britanci.

Osim u Donbasu, žestoke borbe vode se na sjeverno i sjeverozapadno od drugog najvećeg ukrajinskog grada Kharkiva.

Ukrajinci su u proteklih nekoliko dana u velikoj kontraofanzivi uspjeli ruske strane odbaciti skoro do same granice s Rusijom.

Osim što je Kharkiv sve dalje od domašaja ruske artiljerije, starteški važna stvar je to što se Ukrajinci primiči ključnom čvorištu na sjeveru, gradu Vovčansku kroz koji prolazi glavna ruta ruske opskrbe ljudstvom i oružjem iz Belgoroda.