Utvrđene neregularnosti prilikom imenovanja Mirze Muse koji je tukao dijete ispred škole

Sarajlije je jučer šokirala vijest da je direktor Gerontološkog centra, kojeg je imenovala Naša stranka, Mirza Musa fizički napao dijete ispred osnovne škole.

Ono što dodatno otežava slučaj je to što Musa obavlja javnu funkciju, a s time kako je izabran, upoznati su Tužilaštvo KS i Vlada KS.

Kako je potvrđeno iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, tokom provjere utvrđene su određene nepravilnosti, tačnije da prilikom imenovanja nije ispunjavao uvjete javnog konkursa.

Dokumentaciju smo uputili prema Vladi i Tužilaštvu, oni dalje postupaju u ovom predmetu“, kazali su za Dnevni avaz iz Ureda.

Prema dokumentaciji koja je proslijeđena i Tužilaštvu KS Musa nije ispunjavao uvjete javnog konkursa.

Sumnjiva i zapošljavanja preko Muse

On se prijavio na konkurs iako nije ispunjavao uslov da ima pet godina radnog staža od čega tri na rukovodnim poslovima.

U prijavi koja je proslijeđena Tužilaštvu KS navode se i dvije potvrde koje je Musa priložio, a iz kojih proizilazi da on nema pet godina radnog staža jer je četiri godine proveo radeći za međunarodnu organizaciju UNDP.

Radni angažman u ovakvim organizacijama se ne evidentira kao radni staž. Konkursom je tražen radni staž, a ne radno iskustvo, a o čemu nije dostavio potvrdu Federalnog fonda PIO/MIO.

Prema informacijama kojima raspolaže Dnevni avaz, bit će ispitana i pojedina sumnjiva zapošljavanja u Gerontološkom centru otkad je Musa imenovan za direktora, i to nauštrb šehidskih porodica.

Navodno, Musa je od decembra uhljebio više bliskih osoba u ovoj ustanovi, a pri tome nije ispoštovao konkurs za prijem radnika iz šehidskih porodica.

Šta se dešavalo ispred OŠ “Safvet-beg Bašagić”?

U školskom dvorištu Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu 29. aprila desio se incident kada je 11-godišnjeg dječaka fizički napao roditelj druge učenice Mirza Musa.

Ovo je potvrdio roditelj 11-godišnjeg dječaka A. S..

Djeca su bila na času tjelesnog odgoja, igrali su se, i došlo je do koškanja između mog sina i njegove djevojčice. Ona je počela plakati i takva je izašla ispred škole. Ocu je rekla da ju je udario moj sin.

Prišao je mom sinu, povukao ga za uši, vukao ga jedno 10-15 metara do školskog hodnika. Tu mu je opalio šamar. Sve se dešavalo naočigled nekoliko roditelja i domarke škole.

Sve je vidjela i nastavnica tjelesnog. Domarka je reagirala i zaključala je vrata od škole. Musa je počeo da lupa i galami, pa je domarka pozvala policiju“, ispričao je ranije za “Avaz” Edis Solaković, otac 11-godišnjeg dječaka.

Policija je napravila zapisnik, a majka dječaka je sina odvela u Opću bolnicu gdje je opet policija napravila zapisnik.

Dijete svaki dan ide kod psihologa, doživjelo je veliki šok i traumu, ima strah da ode u školu. Ne mogu da vjerujem da je odrasla osoba u stanju fizički nasrnuti na tuđe dijete.

Ja ga ne tučem, a ne da dozvolim da ga neko drugi udara. Sam Bog je spasio i mene i njega taj dan“, naveo je Solaković.

On je rekao da nije imao direktan kontatk s Musom.

Javio se dvojici mojih prijatelja, plakao je, sad on pokušava napraviti žrtvu od sebe“, naveo je Solaković.

Otac dječaka rezigniran je činjenicom da je izostala reakcija nadležnih u Vladi KS s obzirom da je Musa i direktor kantonalne javne ustanove.

Kontaktiran je i direktor Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Namir Ibrahimović koji je potvrdio da je napadnuto dijete i da su pozvali policiju.

Potpuno je neopravdan čin roditelja koji je nasrnuo na dječaka. Pozvali smo policiju koja je napravila zapisnik“, naveo je Ibrahimović.

Kontaktiran je i sam Mirza Musa, koji je na poziciju direktora imenovan kao kadar Naše stranke, međutim na telefonske pozive nije odgovarao.

I ministrica Prvulović šokirana ponašanjem Muse

Ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Ivana Prvulović reagirala je na incident koji je odjeknuo u javnosti.

Imajući u vidu činjenicu da se radi o delikatnom slučaju u koji su involvirana maloljetna lica, mi u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo cijeloj situaciji pristupamo sa posebnom pažnjom i oprezom, i sve koji se na bilo koji način involviraju pozivam da postupaju na isti način.

Bez zadrške osuđujem sve oblike nasilja, i očekujem da će cijeli slučaj biti rasvijetljen“, kazala je Prvulović.

Dodala je da je od MUP-a zatražila relevantnu informaciju na osnovu koje će biti donesena odluka o daljim koracima.