Bakir Izetbegović: “Konaković je podržao Čovića, treba se brinuti za sebe a ne za Komšića i SDA”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Vijesti.ba po povratku iz Roterdama, gdje je učestvovao na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Izetbegović je komentarisao aktuelna politička pitanja u BiH, nadolazeće izbore i svoje političke oponente.

Iz HDZ-a su pozdravili Rezoluciju EPP-a, rekli da je to poraz unitarističke politike, dok s druge strane Milorad Dodik pita EPP “kako to da nikome ne smeta Bakir Izetbegović i SDA”. Kakav je Vaš komentar?

“‘Pozdravljanje rezolucije’ u koju nije uvršteno ništa od onoga što su tražili, služi kao paravan kojim se pokušava prikriti poraz.

A bio je to jasan, i bespotreban poraz HDZ Hrvatske, do kojeg ga je doveo HDZ BiH i njihovo uporno insistiranje na retrogradnim zahtjevima koji su u suprotnosti sa evropskim standardima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, i koji su počeli da iritiraju većinu u EPP političkom bloku.

Bilo je povišenih tonova u raspravi oko bespotrebne rezolucije koju je predložio HDZ Hrvatske i koja je, faktički, iskasapljena. Evropljani ne podnose pokušaje manipulacija i vrijeđanja njihove inteligencije.

Slično je bilo i prije desetak godina, kada su u Evropskom parlamentu hrvatski parlamentarci pokušali sa rezolucijom o potrebi ‘federalizacije BiH’ u funkciji zaustavljanja ‘unitarističke politike’.

Otišao sam tada na zasjedanje Parlamenta i pojasnio predsjedniku EPP Josephu Daulu i predsjedavajućem Kluba poslanika EPP Manfredu Weberu sav besmisao zahtjeva o federalizaciji države koja se sastoji od dva entiteta, deset kantona, distrikta Brčko, ima trinaest ustava i zakonodavnih tijela u kojima sjedi preko 600 parlamentaraca, naravno i trinaest vlada sa preko 100 ministara.

Te brojke su ih malo nasmijale, a malo više naljutile, jer Evropljani ne vole rastrošnost i gomilanje administracije, a ne vole ni da ih se tretira kao naivce, pa su zaustavili i taj pokušaj HDZ-a.

A što se tiče Dodika, on se, očito, drži one teorije Dobrice Ćosića po kojoj je spas u laži, a ne u istini. Tako je ovaj put obratio pažnju Evropljanima da SDA u svojoj kongresnoj deklaraciji navodi zahtjev za stvaranje ‘islamske republike na tlu BiH’, i upitao ‘kako to da nikome ne smeta takva SDA i Bakir Izetbegović’.

Ove glupave neistine o SDA se naravno brzo rasprše, a ružne istine o Dodiku će ostati upamćene, i postupno će se kumulirati“, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje.

Izetbegović je prokomentarisao i pozive da SDA podrži Komšića kao kandidata za Predsjedništvo BiH.

Konaković bi se trebao brinuti za sebe, a ne za SDA i Komšića. On ne bi trebao podržavati Čovića, a učinio je to u kritičnom momentu za BiH, oslabio je pregovaračku poziciju nas koji smo se opirali pritisku da se usvoje retrogradna rješenja izbornog zakona“, rekao je Izetbegović.