Čavara se iznenadio zbog sankcija, spominje i pokušaj ubistva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se u povodu sankcija izrečenih od strane Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države proširujući listu sankcioniranih osoba na Marinka Čavaru (HDZ BiH) i Alena Šeranića (SNSD) jasno pokazuju da prepoznaju ne samo ključne osobe već i ključne politike koje su antidržavne i antidejtonske.

U ponedjeljak, 6. juna 2022. godine, iz medija sam saznao da mi je Ministarstvo financija SAD-a izreklo sankcije i stavilo na crnu listu zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim.

U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne. U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama”, napisao je iznenađeni Čavara.

U nastavku je pokušao objasniti kako on nema odgovornosti, kako je izvještaj Schmidta u UN-u, naravno po njegovom mišljenju, “tendenciozan i neistinit”.

A nakon pokušaja prebacivanja krivice na druge, pisao je da je “2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći”.

Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora”, tvrdi Čavara, te “zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u”, informira javnost da izvan Busovače nema nikakve imovine.