Danas se očekuje odluka o statusu Ukrajine na daljnjem EU putu

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije obećali su jučer podržati nastojanja Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji u posjeti Kijevu.

Podsjetimo, jučer su u posjetu Kijevu stigli lideri najvećih zemalja Evropske unije, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi, te predsjednik Rumunije Klaus Iohanis.

Macron je rekao da sva četvorica nazočnih čelnika EU podržavaju ideju o dodjeljivanju “trenutnog” statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Očekuje se da će Europska komisija danas objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku.

Zelenski: “Ovo je bio historijski dan za Ukrajinu”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetu Kijevu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza, italijanskog premijera Marija Draghog, te predsjednika Rumunije Klausa Iohanisa opisao je kao historijski dan za njegovu domovinu.

U svom videoobraćanju je rekao kako Ukrajina uživa podršku četiri moćne evropske države.

Poručio je da je Ukrajina sada bliža Evropskoj uniji nego ikada ranije.

Evropa bi mogla napisati novu priču o slobodi i ‘konačno eliminirati sivu zonu između EU-a i Rusije’ zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena“, dodao je Zelenski.

Inače, Evropska komisija bi danas trebala objaviti ocjenu o tome da li treba Ukrajini dodijeliti kandidatski status za članstvo, što bi bio ključni korak u procesu dobivanju članstva