Dodik reagovao na Schmidtovo korištenje bonskih ovlaštenja: “BiH nije suverena država, ona je propala”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je upotrijebio bonska ovlaštenja kako bi se osigurao novac za Opšte izbore u oktobru 2022. godine.

Dodik je ponovio stav kako Schmidt “nema formalno imenovanje”, pa zbog toga nema bonska ovlaštenja niti može da interveniše u državi, javlja RTRS.

U situaciji kada je Savjet ministara riješio značajan dio tog problema, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH”, kazao je lider SNSD-a.

Još jednom je ponovio da je BiH “propala”.

BiH ne postoji kao suverena država, ona je propala, a ovo je zakucavanje te propasti od tako neodgovornih osoba i struktura”.

Podsjećamo, Christian Schmidt je danas reagovao nakon poziva Centralne izborne komisije da se osigura traženi cjelokupan iznos od 12,5 miliona KM za organizovanje ovogodišnjih izbora.

Dio (9,7 miliona KM) je jučer osiguran u ove namjene nakon usvajanja Nacrta budžeta za 2022. godinu na sjednici Vijeća ministara, a Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, tačnije, nametnuo Odluku o finansiranju izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine.