Zoran Milanović zbog sankcija Čavari optužio SAD za podrivanje Daytona

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, prokomentarisao je danas uvođenje sankcija predsjedniku entiteta Federacija Bosna i Hrvatska Marinku Čavari.

“Dežurna dvorska luda” na političkoj sceni, Milanović, kazao je da su sankcije SAD “bahato teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u BiH, te ga Hrvatska treba zaštititi.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika.

Objašnjenje je, ukratko, da su slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH, te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao “bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojem Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, “politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija, s visokim predstavnicima za BiH”, nastavio je hrvatski predsjednik.

Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih“, zaključio je Milanović.