Efendić prokomentarisao dokument iz Brisela: “Luđačka košulja, Ustav BiH ne poznaje konstitutivne narode”

Od sinoć ne prestaju brojne reakcije na usaglašavanje oko dokumenta u Briselu, a reagovao je i lider Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Napomenuo je na jedan dio posebno, a koji kaže:

“Očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir”.

Efendić ovo naziva “luđačkom košuljom” jer Ustav BiH ne prepoznaje konstitutivne narode.

Jednostavno SUVERENA I FUNKCIONALNA država nikako ne može biti ona koja ima konstitutivne narode koje ni Ustav BiH ne poznaje, nego su izvučeni iz Odluke Ustavnog suda iz 2000. godine.

Pojam konstitutivnosti u Ustavu BiH koristi se u smislu sastojanja države od entiteta što je pitanje teritorijalne organizacije, a ne kanonsko statusno pitanje pojedinih naroda. Po ovome izgleda da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu građani, nego su neki osim njih građani, što nema veze sa zdravom logikom, niti sa političkom i pravnom teorijom i praksom“, napisao je Efendić.

Kazao je da po definiciji i logici iz sporazuma koji je usaglašen u Briselu “Bosna i Hercegovina nema suverenitet, iako se on spominje”.

Sa konstitutivnim narodima suverenitet je podijeljen na tri suvereniteta, i suverena su tri ‘konstitutivna’ naroda, a ne država Bosna i Hercegovina.

Ni u jednom od pokušaja u proteklim mjesecima i godinama u rezolucijama Evropskg parlamenta i drugih tijela, lobisti nisu uspjeli unijeti pojam konstitutivnosti, koji je stran svakoj demokratiji i sa kojim uopće ne može funkcionisati nijedna država ni demokratija. Naši ‘lideri’ prihvatili su taj pojam kao od šale, pa sada nema problema da ga prihvate i druge evropske institucije“, dodaje Efendić.

Efendić dodaje i da Stranka za Bosnu i Hercegovinu “poštuje Ustav i zakone ove zemlje, ali ne ide ispod toga”.

To se sigurno čini kanoniziranjem konstitutivnih Naroda, koje se nameće umjesto davanja prava građaninu kao subjektu političkog sistema. I ova priča sa Čovićem u hotelskoj sobi je prilično sumnjiva.

Izgleda da je ostankom u sobi dobio više nego na bilo kojem sastanku kojem je ranije prisustvovao, jer HDZ kao i vanjska politika Hrvatske, već nekoliko godina ne rade ništa drugo nego pričaju o konstitutivnosti iz koje proizlazi navodna legitimnost“, zaključio je Efendić.