Vico Zeljković: “Shvatam zašto su navijači ljuti, ali uspjeha nije bilo ni ranije”

Predsjednik N/FS BiH Vico Zeljković govorio je danas za bosanskohercegovačke medije koji su došli snimiti posljednji trening reprezentacije BiH u TC N/FS BiH u Zenici.

Zeljković je u Zenicu stigao kako bi sa igračima održao kraći razgovor, ali prije svega čestitao na trenutno prvom mjestu u našoj grupi Lige Nacija.

Održali smo sastanak pred sutrašnju jako važnu utakmicu, gdje smo se prije svega kratko osvrnuli na rezultate u prethodne tri utakmice i konstatovali da imamo dobrih pet bodova, što govori prvo mjesto na tabeli, tako da nam sutrašnja utakmica puno znači zato što možemo zadržati prvo mjesto i doći korak bliže jednom dobrom cilju, a to je Evropsko prvenstvo.

Prvo mjesto ovdje nam donosi drugi šešir u žrijebu za Evropsko prvenstvo i to nam je trenutno najbitniji cilj. O tome smo pričali, kao i naravno uz neku malu našu slatku tajnu, ali ona nek ostane između mene i igrača, ne moramo o svemu pričati”, rekao je Zeljković.

Zeljković tvrdi da ima puno povjerenje u igrače koji igraju u ovom prozoru Lige Nacija, ali i u stručni štab koji vodi ekipu, iako nema nedodirljivih.

Kada je riječ o stručnom štabu, stručni štab vodi igrače, tako da rezultati koji govore određene stvari i polemike iz prošlosti, posebno rezultat iz kvalifikacione grupe za Svjetsko prvenstvo, taj period smo ostavili iza sebe.

Uradili smo analize, kažem, sutra očekujemo pobjedu, a bez obzira kako se utakmica završila, bila pobjeda ili ne dao Bog drugi rezultat, sigurno da ćemo sjesti, uraditi analizu i vidjeti šta i kako za budući period”, kaže predsjednik N/FS BiH.

Zeljković je govorio i o BH Fanaticosima, koji su više puta do sada izražavali svoje nezadovoljstvo vođenjem reprezentacija Bosne i Hercegovine, odnosno prema Ivaylu Petevu, čiji odlazak kategorički zahtijevaju.

To je pitanje koje traje godinama. Nije to sad nastalo unazad pola godine. Nažalost, na Balkanu uvijek postoje problemi te vrste, bilo bi bolje da ih nema, ali imamo tih primjera u Evropi. Apelujemo navijačima da se ponašaju sportski, ali na neke stvari ne možemo utjecati”, rekao je Zeljković, iako tvrdi da razumije zašto je dio navijača toliko nezadovoljan.

Naravno da shvatam, ja sam ovozemaljski čovjek, živim ovdje, tako da razumijem tu situaciju, ali isto tako kada se sve sagleda, mi smo reprezentacija koja je bila samo na jednom velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Nažalost nije bilo puno uspjeha. Ja zato nisam prihvatio da su ovi rezultati neki ogroman neuspjeh. To jeste neuspjeh ako se ne ode u baraž, ali bilo je puno puta da se to u prošlosti dešavalo, zato, rekao sam maloprije, nakon svega ovoga ćemo sjesti i analizirati i razmisliti i gledati šta i kako dalje”, zaključio je Zeljković.