Foto/ Pogledajte koliko je oštećenje – rupa na avionu Croatia Airlinesa

Šta je tačno napravilo udubljenje ne oplati trupa aviona Croatia Airlinesa koji je letio na liniji Zagreb – Sarajevo, još uvijek nije poznato, rekli su danas na brifingu za medije koji je organizirala hrvatska aviokompanija.

Međutim, nije se, kako je prvo javljeno, radilo ni o kakvoj rupi od 2 cm, već o udubljenju površine dva puta dva centimetra i dubine svega 4 milimetra.

Na sredini tog udubljenja nalazila se malena rupa gdje je došlo do napregnuća lima.

Gdje je nastalo oštećenje?

Ono što su mediji na snimkama od četvrtka prikazivali kao rupu, a radi se o krugu od nekoliko centimetara koji se nalazi na gornjoj strani trupa aviona, zapravo je otvor za far.

No, čak i ovakva malena rupa na avionu bila bi dovoljan razlog da se avion prizemlji te, ukoliko bi se ona detektirala prije polijetanja, avion ne bi dobio dozvolu za uzlijetanje.

Iz kompanije su rekli kako svaki avion prije polijetanja prolazi redovnu kontrolu koja se sastoji od pregleda od strane pilota, ali i mehaničara.

Foto: Croatia Airlines
Foto: Croatia Airlines

Prilikom tog pregleda, ovo oštećenje u zračnoj luci u Zagrebu nije uočeno.

Postoji, dakle, mogućnost da je oštećenje nastalo ili prilikom uzlijetanja aviona, ili prilikom leta, ili prilikom slijetanja u zračnu luku u Sarajevu.

Pregledan po slijetanju

Istakli su da je mehaničar Croatia Airlinesa vidio oštećenje te da je zatražio balistički pregled kako bi se otklonila sumnja da se radi o pucnju. Napominju da se strukturna oštećenja aviona i inače događaju, piše N1 Hrvatska.

Avion je pregledan odmah po slijetanju i da bi se otklonila bilo kakva sumnja zatraženo je balističko vještačenje. Ovdje je bila procjena da bi se trebalo zatražiti balističko vještačenje“, rekli su.

Potvrdili su da su zatražili izvještaj od Zračne luke Sarajevo i Zračne luke Zagreb da pošalju izvještaje o čistoći uzletno-sletne staze, kako bi se vidjelo je li možda tako nastalo oštećenje.