Kada i kako će građani FBiH moći koristiti vaučere od 200 KM za odmor

Vlada Federacije je prošle sedmice objavila na informaciju da će građani ovog ljeta imati priliku otići na odmor uz subvenciju Vlade u iznosu od 200 KM.

Riječ je o vaučerima koji će se moći koristiti samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon vijesti koja je obradovala građane Federacije BiH da su od ukupno 5 miliona KM koje će ove godine biti izdvojeno iz federalnog budžeta za razvoj turizma, 2 miliona maraka namijenjena građanima za sufinansiranje turističkih putovanja u FBiH, stigla su brojna pitanja u Federalno ministarsvo okoliša i turizma. Upraktičnom video prikazu odgovaramo na njih”, kazali su iz Vlade Federacije.

Jedno od pitanja koje građane najviše zanima jeste kada i gdje će biti dostupni vaučeri.

E-platforme koje će dijeliti vaučere za odmor u BiH bit će izabrane puten javnog poziva, nakon čega slijedi početak provedbe programa. Očekuje se da će građani od kraja jula početi dobivati vaučere Vlade FBiH“, navedeno je u videu koji objašnjava ovaj proces.

Također, platforme će nuditi plaćanje karticom, u banci na račun, kao i na rate.

Kako je i ranije navedeno ovaj program važit će do 31. decembra ove godine, odnosno sve dok se ne potroše 2 miliona KM koliko je izdvoje, a vaučeri će se dijeliti po sistemu ko se prvi javi.

Dakle, vaučeri su digitalni i nakon korištenja građani će morati platiti razliku, odnosno dobiju umanjenje za 200 KM na aranžman za koji su zainteresovani.

Jedan vaučer koristi se za jedan paket aranžman. Supružnici i njihova punoljetna djeca imaju pravo na po jedan vaučer, ali ih neće moći koristiti za isti turistički paket“, navode iz Vlade jer, kako kažu, “nema logike da u istom periodu koriste dvije različite sobe“.

Ipak, kako je pojašnjeno, odmor se može spojiti na način da npr. supruga dobije vaučer za paket od tri dana koji košta minimalno 250 KM, a suprug za vaučer koji može koristiti naredna tri dana u istom hotelu.