Lavrov dolazi u Beograd, očekuje javnu podršku Rusiji pred kamerama?

Nikada do sada najava posjete ruskog minsitra Sergeja Lavrova nije bila praćena tolikim nedoumicama i neizvjesnošću.

Iako je u Moskvi potvrđeno da stiže u Beograd, sve je više prepreka na tom putu.

Sergej Lavorov, ruski ministar spoljnih poslova, u ne tako dalekoj prošlosti, bio je rado viđen i domaćin i gost domaćim zvaničnicima. I sve se dešavalo bez previše drame i nedoumica.

Jasno je da u Moskvi očekuju da ministra prime na najvišem nivou, kako je to najavljeno iz ruskog ministarstva, prenosi N1.

Srbija je dobila jako povoljnu cijenu gasa i obrazno rečeno Lavrov dolazi i donosi račun koji bi Srbija trebalo da plati“, kaže dopsnik Komersanta za Balkan Genadij Sisojev.

I taj račun on hoće da uruči u, ovako malo, svečanoj atmosferi, a ne iza zatvorenih vrata. Drugim riječima, Rusija kada je Srbiji dala povoljniji gas, očekuje da ona potvrdi i to javno pred kamerama, potvrdi strateški karakter odnosa sa Rusijom”, dodaje Sisojev.

Prva posjeta Lavrova zemlji u Evropi od početka ruske invazije i to zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, dešava se u trenutku kada je pred Beograd pitanje sankcija Moskvi postavljeno kao goruće.

Ono zapravo dolazi i iz Moskve i sa Zapada.

Suština je i za jednu i za drugu stranu, i za Rusiju prvenstveno to je psihološko-političke prirode. Njoj je važno da zemlja koja je kandidat za Evropsku uniju se ne priključi i da ostane čvrsta na svom stavu i da se ne priključi sankcijama Evropske unije protiv Rusije. Isto toliko koliko je za EU važno da se Srbija priključi”, ocjenjuje Sisojev.

Nikola Burazer sa portala European Western Balkans (EWB), ima utisak da je najava posjete Sergeja Lavrova neka vrsta pritiska na Srbiju iz Moskve.

Da Srbija ili prihvati tu posetu i trpi posledice pritiska na Zapadu, ili da odbije tu posjetu čime bi zapravo narušila svoje odnose sa Moskvom, što bi dovelo do određenih problema vlastima u Srbiji kod sopstvenih birača”, kaže Burazer.

Da li će Srbija stati uz ostali svijet u Evropi i reći da osuđuje napad na Ukrajinu potkrjepiti i nekim konkretnim sankcijama, u Kijevu nije pitanje broj jedan.

Tamo imaju daleko preča posla, kaže ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk koji je dugo godina bio i dopisnik iz Moskve.

Znate, mi smo sada toliko zauzeti borbom za sopstvene živote da nisam siguran da Kijev ima namjere ili da uopšte hoće da se bavi kritikovanjem Srbije, ili time da govori Srbiji i Srbima kako treba da živite.

Što se tiče Lavrova on će da dođe i da vam govori o bratskim narodima. I nama su takođe govorili da smo bratski narod, a onda su počeli da nas doslovno bombarduju. I kada je Srbiju bombardovao NATO, da se podsjetimo, Rusija nije ništa učinila. Tako da te priče kako će vam pomoći u slučaju nečega, to su sve gluposti”, poručuje Cimbaljuk.

Prema agendi iz Moskve, Lavrov bi se sastao sa predsjednikom Srbije, ministrom spoljnih poslova, predsjednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Sam Alekdandar Vučić pak pominje tek večeru sa ministrom i ponavlja da je posjeta nekako neizvjesna.