Za Bosnu i Hercegovinu aktivirani meteoalarmi zbog visokih temperatura i mogućeg nevremena

Za brojna područja u Bosni i Hercegovini aktiviran je žuti meteoalarm iz dva razloga. 

Prvi je najavljena visoka temperatura vazduha, a drugi razlog je najavljeno moguće nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom.

Kako je ranije objavio Federalni hidrometeorološki zavod danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme.

Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno intenzivnije padavine praćene jakim udarima vjetra, ponegdje je moguća i pojava grada.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 °C.

U Sarajevu prije podne sunčano. Poslije podne umjeren porast naoblake može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura oko 18, a dnevna oko 32 °C.

Za Sarajevo aktivni meteoalarmi do 17 i 18 sati

Kako smo i naveli gore za brojna područja aktivni su meteoalarmi iz dva razloga.

Kada je u pitanju grmljavina za Sarajevo je aktivan meteoalarm do 18 sati.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, navedeno je.

Kada su u pitanju visoke temperature vazduha (maksimalno 33 stepena) meteoalarm je aktivan do 17 sati.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe“, navodi se.

Osim Sarajeva, meteoalarmi su aktivni za Mostar, Tuzlu, Banjaluku, Foču, Prijedor, Trebinje i Višegrad.