Narandžasto upozorenje aktivno za cijelu BiH, paklene temperature i danas

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 17 stepeni, Ivan-sedlo 19, Drvar 20, Bugojno, Jajce i Livno 21, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 22, Grude, Tuzla i Zenica 23, Gradačac 24, Mostar 26, Neum 28 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz umjeren porast oblačnosti poslije podne. U drugom dijelu dana lokalno slabi pljuskovi su mogući ponegdje u Bosni i u višim dijelovima Hercegovine, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 34 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme. Rezvojeme oblačnosti, moguć je i kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura oko 35 stepeni.

Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH

Narandžasto upozorenje i danas je aktivno za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Poduzmite mjere opreza i pratite poslijednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje su moguće temperature do maksimalnih 37 stepeni Celzijusa

Upozorenje ostaje na snazi do 1. jula.

Kada možemo očekivati osvježenje?

Sutra, u srijedu, bit će sunčano vrijeme uz umjeren porast oblačnosti tokom dana. U večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a najviša dnevna temperatura od 34 do 39 stepeni.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjeveroistočnim i centralnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura od 17 do 24, na jugu do 26, a najviša dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni.

U petak, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslije podneva, u svjereoistočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura od 20 do 26, na jugu do 28, a najviša dnevna temperatura od 33 do 40 stepeni.

Dakle, prema dostupnim prognozama ne nazire se osvježenje u vidu padavina.