Raste broj žrtava u raketiranju ukrajinskog trgovačkog centra, tir su moguća razloga za napad

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku živote je izgubilo najmanje 18 osoba.

U to je ranjeno 59 osoba, izvijestio je šef Državne službe za hitne slučajeve Sergij Kruk.

U trenutku napada u trgovačkom centru nalazilo se više od 1.000 ljudi.

Hitna služba još uvijek traga za žrtvama, rekao je za Kyiv Independent Maksim Kovaljev, službenik za tisak uprave Poltavske oblasti.

Očekuje se da će broj žrtava rasti jer spasioci nastavljaju potragu, rekao je Kovaljev.

Nije moguće čak ni zamisliti broj žrtava”, rekao je jučer predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, no nije pružio pojedinosti.

Tri razloga za napad

Vadim Denisenko, savjetnik ministarstva unutarnjih poslova, kazao je da iza ruskoga napada stoje tri moguća razloga.

Prvi je, bez sumnje, sijanje straha, drugi je… uništavanje naše infrastrukture, a treći… podizanje uloga, kako bi se natjeralo civilizirani Zapad da ponovno krene u pregovore”, kazao je.

Kremenčuk, industrijski grad u kojem je prije ruske invazije živjelo 217.000 ljudi, leži na rijeci Dnjepar u Poltavskoj oblasti, a u njemu se nalazi najveća ukrajinska naftna rafinerija.

Lideri G7: “Putin će odgovarati”

Čelnici G7 izdali su saopćenje o ruskom raketnom napadu na šoping-centar u Kremenčuku.

Mi, čelnici G7, osuđujemo gnjusan napad na šoping-centar u Kremenčuku. Ujedinjeni smo s Ukrajinom u žaljenju za nevinim žrtvama ovog brutalnog napada. Neselektivni napadi na nedužne civile predstavljaju ratni zločin. Ruski predsjednik Putin i odgovorni će biti pozvani na odgovornost“, navodi se u saopćenju.

Na njihovom jučerašnjem susretu podcrtana je nepokolebljiva podrška Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom, neopravdanim ratom koji bjesni već 124 dana.

Nastavit ćemo pružati financijsku, humanitarnu i vojnu podršku Ukrajini, koliko god bude potrebno. Nećemo mirovati dok Rusija ne okonča svoj okrutni i besmisleni rat protiv Ukrajine“, poručili su još čelnici G7.