Objavljena ruta ovogodišnje Povorke ponosa u Sarajevu

Treća Bh. povorka ponosa će biti održana 25. juna 2022. godine u Sarajevu, pod sloganom “Porodično okupljanje”.

Kako su ranije organizatori kazali cjelokupna društveno-ekonomska situacija, poskupljenja, nezaposlenost i krize sa kojima se suočavamo svih ovih godina, pritisci, izražen PTSP i drugi psihički problemi koji su isplovili kroz pandemiju i aktuelne ratove utječu na sve, pa tako i na LGBTIQ+ osobe.

Ovogodišnji slogan Bh. povorke ponosa je Porodično okupljanje.

Ovim sloganom želimo poručiti da je povorka ponosa kao protestni marš mjesto gdje svako od nas može biti ono što jeste, u nadi da ćemo graditi prostore i mjesta van povorke koja će biti sigurna i podržana za dijeljenje svačije autentičnosti“, naveli su ranije organizatori.

Okupljanje je zakazano od 15 do 17 sati, a šetnja će biti upriličena od 17 do 18:30 sati. Program i govori su planirani od 18:30 do 20 sati.

Ruta kretanja povorke je Vječna vatra – Ulica Maršala Tito – Zmaja od Bosne – bina između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Organizatori su ranije i pojasnili slogan.

Kazali su da je porodica u kojoj odrastaju, bila ona biološka ili posvojiteljska, mjesto prvih društvenih kontakata i susreta.

U najboljim slučajevima, u takvom porodičnom okruženju dobijamo podršku, motivaciju i ohrabrenje, te se osjećamo sigurno pričati o sebi, dijeliti svoja razmišljanja i iskustva kroz koja prolazimo, bez straha od osude i odbacivanja.

Takve porodice postaju mjesta kojima se rado vraćamo, te na takva porodična okupljanja rado idemo.

Porodična okruženja u kojima smo primorani kalkulisati, skrivati se, lagati i imati konvencionalnu pripremljenu priču koja zadovoljava porodična očekivanja onoga što bismo trebali biti ili kako bismo trebali živjeti ili izgledati, nažalost, postaju okruženja nelagode, nasilja, te se na takva porodična okupljanja nerado odazivamo, ako uopće bivamo i pozvani“, pojašnjavaju.