Ponovo veliki broj hapšenja u Sarajevu: Prikrivanje počinioca udesa, droga, razbojništva, napadi na maloljetnike…

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jučer je zabilježen veliki broj hapšenja.

O nekima smo već ranije pisali, ali za potrebe ovog teksta opet ćemo ih spomenuti.

Prvo je u ranim jutarnjim satima zbog oštećenja tuđeg automobila u alkoholiziranom stanju na području Centra uhapšen mladić.

Dana 09.06.2022. godine u 02:50 sati, policijski službenici PU Centar lišili su slobode lice A. Z., rođen 2000. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 293. stav 1. KZ F BiH (Oštećenje tuđe stvari).

Isti je u alkoholiziranom stanju, u ulici Mis Irbina, općina Centar Sarajevo, upotrebom fizičke snage oštetio putničko motorno vozilo marke ‘Renault Megane’, vlasništvo A. O. iz Sarajeva“, navedeno je u izvještaju MUP-a.

A. Z. je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Prikrivanje počionica saobraćajne nesreće

Prije dva dana došlo je do udesa u ulici Višnjik.

Srećom, nije bilo povrijeđenih osoba, ali je načinjena značajna materijalna šteta.

Ipak, nije tu kraj obzirom da je policija rasvijetlila ovaj udes i radi se o poprilično zanimljivoj situaciji.

Naime, kako je na početku bilo poznato vozilo je navodno upravljao Jordanac s privremenim boravkom u Zenici, a policijski službenici su otkrili da to nije baš bilo tako.

Došli su do saznanja da je vozilom upravljala strana državljanka iz Kraljevine Saudijske Arabije, te je nakon toga i uhapšena.

Dana 08.06.2022. godine u 15:10 sati, na kolovozu ulice Višnjik, općina Centar Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do skretanja u desnu stranu van kolovoza i udara u dva stabla drveta, putničkog motornog vozila marke ‘Mercedes-Benz 212’, reg. oznaka J67-K-574, kojim je upravljao H. O., rođen 1999. godine u Ammanu, Kraljevina Jordan, sa privremenim boravkom u Zenici.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilu nastupila materijalna šteta“, navode iz MUP-a.

Dalje navode da je o navednom obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke.

Radeći na rasvjetljavanju toka i nastanka pomenute saobraćajne nezgode, policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage su došli do saznanja da je vozilom u momentu saobraćajne nezgode upravljala N. A. S. S., rođena 1989. godine u Hafr Batenu, Kraljevina Saudijske Arabije, gdje je i nastanjena.

Po naredbi dežurnog tužioca, dana 09.06.2022. godine u 12:50 sati, ista je lišena slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 332. stav 3., a u vezi sa članom 1. KZ F BiH (Ugrožavanje javnog prometa) i predata u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo“, dodaju iz MUP-a.

Zatim su policajci u ulici Prvomajska uhapsili mladića rođenog 1993. godine.

Tereti se da je u prethodnom periodu počinio više razbojništava u istoj kladionici.

Dana 09.06.2022. godine u 13:30 sati u ulici Prvomajska, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici PU Novi Grad lišili su slobode lice H. O., rođen 1993. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 289. stav 2. KZ F BIH (Razbojništvo).

Isti je u proteklom periodu počinio više krivičnih djela razbojništva u sportsku kladionicu ‘Formula’, ulica Majdanska, područje općine Novi Grad Sarajevo“, navode iz MUP-a.

H. O. je u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Nedugo zatim na Grbavici je uhapšen mladić kod kojeg su pronađena opojna sredstva.

Dana 09.06.2022. godine u 16:15 sati u ulici Grbavička, općina Novo Sarajevo, policijski službenici PU Novo Sarajevo lišili su slobode lice A. T., rođen 1996. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. stav 3. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa materijom koja asocira na opojno sredstvo spid“, navedeno je u policijskom izvještaju.

A. T. je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Migrant uhapšen zbog razbojničke krađe, dok su ga hapsili bacio napunjen pištolj u Miljacku

Zatim su policijski službenici PU Stari Grad u ulici Obala Kulina bana jučer u 19:10 sati uhapsili A. C. (21) koji je rođen Palestini.

Sumnjiči se da je počinio krivično djelo razbojnička krađa.

Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet papar sprej.

Također, A. C. je prilikom prilaska policijskih službenika, od sebe u korito rijeke Miljacke odbacio pištolj sa okvirom i šest metaka, koji je pronađen i izuzet.

O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a A. C. je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

U toku kriminalističke obrade utvrđeno je da je isti dana 07.06.2022. godine u ulici Mustaj pašin mejdan, općina Stari Grad Sarajevo, izvršio krivično djelo razbojničke krađe na štetu B. T. iz Sarajeva.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Također, u ulici Vrbanja uhapšen je još jedan muškarac iz Sarajeva zbog krađe.

Dana 09.06.2022. godine u 23:00 sati u ulici Vrbanja, općina Centar Sarajevo, policijski službenici PU Centar lišili su slobode lice A. J., rođen 1983. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 286. KZ F BiH (Krađa)“, pojasnili su iz MUP-a.

Isti je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Sinoć su u Sarajevu uhapšena i dvojica muškaraca zbog fizičkog napada na više maloljetnih osoba.

Radi se o muškarcu iz Vogošće rođenom 1972. godine (50) i mlađem muškarcu iz Sarajeva rođenom 1997. godine (25).

Tom prilikom više maloljetnih osoba zadobilo je tjelesne povrede.

Dana 09.06.2022. godine u 23:10 sati, policijski službenici PU Centar lišili su slobode lica: S. A., rođen 1972. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen i E. M., rođen 1997. godine u Sarajevu, nastanjen u Vogošći, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 362. stav 2. KZ F BiH (Nasilničko ponašanje).

Isti su navedenog dana u 19:20 sati, u ulici Husage Ćišića, općina Centar Sarajevo, fizički napali više mldb. lica nanijevši im lakše tjelesne povrede“, navode iz MUP-a KS.

S. A. i E. M. su predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.