U Sarajevu održan “BiH vs. the World: eCommerce face-off” događaj

eCommerce asocijacija u BiH i Startup studio jučer su u Sarajevu održali razgovor “BiH vs the World: eCommerce face-off”, kojem je prisustvovao veliki broj osoba iz poslovnog segmenta, zainteresovanih za eCommerce.

Događaj je bio namijenjen svima koji se bave eCommercom i koji se žele baviti njime, kao i onima koje zanima online prodaja i kupovina.

Ovo je bila jedinstvena prilika za učesnike da saznaju najnovije informacije o eCommerce trendovima u cijelom svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini”, objašnjava Belma Agić, izvršna direktorica eCommerce asocijacije u BiH, “kao i da dobiju jasniji uvid o razlikama i sličnostima između eCommerce tržišta u našoj i drugim državama.”

Sa učesnicima su odvažan dijalog vodili regionalni i svjetski eksperti i ekspertice, te praktičari i praktičarke u eCommercu.

Primjeri iz eCommerce prakse u inostranstvu, budućnost za internet prodaju u svijetu i BiH, trendovi koji dolaze, kao i kako izbjeći poteškoće u razvoju eCommerce tržišta… Samo su neke od tema o kojima su govornici podijelili svoje bogato iskustvo i znanje.

Bilo mi je zadovoljstvo slušati osvrte i mišljenja eksperata iz različitih sektora, ali i zemalja diljem svijeta kao sto su Njemačka, Velika Britanija i SAD. Posebno značajnim smatram istaknutu problematiku u eCommerce poslovanju, koja se odnosi na nepovjerenje i nesigurnost kupaca pri online kupovini.

Sa obzirom na to da sam i sama nedavno pokrenula biznis koji se zasniva na eCommercu, bilo mi je vrlo korisno čuti uvide koji su mi skrenuli pažnju na najvažnije preduslove za uspješno poslovanje“, poručila je Mirela Halvadžija, poduzetnica i ambasadorica eCommerce asocijacije u BiH.

Amir Trokić, direktor Business Developmenta i Account Manager u Mastercardu te član savjetodavnog odbora eCommerce asocijacije u BiH, otvorio je panel sa statistikama koje je proveo MasterIndex – tradicionalno istraživanje Mastercarda o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini.

eCommerce raste eksplozivnom brzinom. Tehnološke promjene, potrebe i navike potrošača traže da se sve dešava brzo i sve više potrošača se okreće web trgovinama. Raduje me podatak da će do 2025. godine online promet na globalnoj razini porasti i do 25%.”

Pri tome, dodaje: “Cilj naše kompanije je da do 2025. godine u digitalnu ekonomiju uključimo čak milijardu korisnika. Radujemo se pomacima koji su ispred nas.”

Događaj je bio zaista odličan. Vrlo relevantni govornici, publika koja je bila vrlo uključena, zainteresovana. Super je biti na događaju gdje postoji ta interakcija između panelista i publike – gdje nije u pitanju monolog, već istinski dijalog”, istakla je Azra Kovačević – specijalistkinja za digitalni marketing i online prodaju u kompaniji Alma Ras.

Sanel Bosnić, direktor i potpredsjednik Uprave u Stanić Trade d.o.o., poručuje da je zadovoljan razgovorom i da se nada da će ih biti još više u budućnosti.

Pored poznatih imena sa domaće business scene, događaju je prisustvovao i The Right Honourable Bob Stewart DSO MP, član parlamenta Velike Britanije i veliki prijatelj naše zemlje.

Ponosni smo na to što su svi govornici i govornice na ovom događaju članovi i partneri eCommerce asocijacije u BiH – eksperti i ekspertice eCommerca u svijetu”, poručuju iz Asocijacije te pozivaju sve kompanije, organizacije i pojedince da se pridruže Asocijaciji putem idućeg linka, i tako unaprijede svoje online poslovanje.

Pokrovitelji događaja su kompanije Stanić Trade i Alma Ras.