Video/ Prvi tramvaji na relaciji Ilidža -Čengić Vila već početkom septembra

Intenzivirani su radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge.

Odmora nema ni vikendom, ističu predstavnici izvođača radova, a sve s ciljem kako bi bio ispoštovan zadani rok.

Trenutno se radi na betoniranju podloge i montaži tramvajskih šina na dionici Ilidža – Čengić Vila. Uskoro počinju radovi i na ostalim dionicama.

Prvi tramvaji na relaciji Ilidža – Čengić Vila trebalo bi da budu pušteni u promet već u septembru, nakon što se okonča postupak tehničkog prijema.

Najzahtjevniji dio posla na ovoj dionici je završen. Trenutno se radi na stabilizaciji šina koje će biti u skladu s evropskim standardima.

Predstavnik podizvođača ističe da su u toku završni radovi.

To su ugradnja tucanika između šina na kolosjeku i ugradnja humusa sa lijeve i desne strane kao i međupojas između kolosjeka. Ta dionica nam je ovdje od Avaza do Stupa. U ovoj sedmici ćemo početi sa izvođenjem radova na betoniranju gredica koje služe za razdvajanje humusa od kolosjeka“, rekao je za TVSA Osman Jahić, predstavnik podizvođača radova.

Nepoznati počinioci razbili stakla na mašinama za rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu

Tokom protekle noći razbijena su stakla na četiri mašine koje se koriste za rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu.

Ovo je potvrđeno iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako su kazali, policijska stanica Novi Grad je dojavu o ovome dobila u 6:10 sati, a riječ je o mehanizaciji koja se nalazila na gradilištu na području između Alipašinog Polja, tačnije, kod RTV doma i Otoke.

Podsjetimo, nadležni su najavili da bi rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Čengić Vile trebala biti završena u augustu ove godine.

A nakon toga će se raditi i drugi dio koji se prostire od Čengić Vile do Marijin Dvora.

Izvođač radova je konzorcija kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Zbog rekonstrukcije tramvajske pruge od danas obustavljen saobraćaj na raskrsnici ulice Bulevar Meše Selimovića – Bajrama Zenunija (prelaz preko šina) kod RTV doma u Sarajevu.

Iz BIHAMK-a su naveli da će ova obustava trajati do 3. jula.

Također, raskrsnica ulice Bulevar Meše Selimovića – Ive Andrića kod ASA-e ponovo je puštena u promet jučer (28. juna).

Ona je bila od 25. juna zatvorena također zbog rekonstrukcije tramvajske pruge.

Važno je istaći da će i u narednom periodu doći do izmjena režima saobraćaja kao i njegove obustave na sarajevskim raskrsnicama pogotovo u pravcu prema Ilidži, a sve zbog gore navedenih radova.