Za naredne dane upaljen narandžasti meteoalarm, temperature do 40 stepeni

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 14 sati iznosile su: Bjelašnica 14; Tuzla 28; Gradačac 29; Bugojno, Livno, Sarajevo 30; Neum, Sanski Most, Zenica 31; Bihać 32; Grude 34; Mostar 35 °C.

Sutra se u našoj zemlji sunčano i vruće. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 °C.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 19, a dnevna oko 35 °C.

Upaljen narandžasti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog visoke dnevne temperature zraka i vrijednosti UV indeksa za područje cijele Bosne i Hercegovina.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje odnosi se od 27.06. do 01.07.2022.

Iz FHMZ napominju kako će dnevne temperature zraka biti između 33 i 38, na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 °C.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija): Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom.

Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama! Napomena: FHMZ ima pravo u svakom trenutku promijeniti (dopuniti i / ili ispraviti) postavljene informacije, u cijelosti ili djelomično, u zavisnosti od razvoju vremenske situacije“, navedeno je u upozorenju.

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana?

U utorak, prekosutra, sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. U drugom dijelu dana lokalno slabi pljuskovi su mogući ponegdje u Bosni.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 °C.

U srijedu, sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. U večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući na sjeveroistoku Bosne.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 °C.

U četvrtak, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 °C.