Advokat Ahmed Žilić i Amir Zukić/ Foto: BIRN BiH

Advokat Amira Zukića: “Sud je podlegao pritisku, uložit ćemo žalbu na presudu”

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu u predmetu “Bosna” u kojem je Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja, a delegat u Parlamentu Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić oslobođen je optužbi.

Kako je u svom obraćanju novinarima istakao advokat Amira Zukića, Ahmed Žilić, uložit će žalbu na presudu.

Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku. Da ne govorim o drugim stvarima, da smo uskraćivani u fazi istrage za pravne lijekove, nije mu data mogućnost da se žali Vijeću, uskraćeno mu je pravo da te obrati Ustavnom sudu FBiH.

Na osnovu istih dokaza ispada da su donešene dvije različite sudske odluke“, rekao je Žilić.

Podsjećamo, Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora, Senad Trako na godinu i šest mjeseci a Nedžad Trako i Asim Sarajlić su oslobođeni optužbi.

Sarajlić i Zukić nalaze se na američkoj crnoj listi. Zukić od maja 2020.godine, a Sarajlić od aprila ove godine. Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu.

Sarajlićev advokat: “On zaslužuje izvinjenje, komentari su mu nanijeli štetu i neko će za to odgovarati”

Sarajlićev advokat Fahrudin Ibrišimović poručio je da će neko morati odgovarati za štetu koja mu je nanesena.

Ibrišimović je rekao da je za pet godina suđenja Sarajliću pričinjena ogromna šteta zbog, kako kaže, nesuvislih i nepristojnih komentara na njegov račun.

Zbog toga on i njegova porodica zaslužuju izvinjenje. Sarajlić je u tom periodu postao sinonim za korupciju, a sada će vjerovatno biti komentara i na to da je kriv zato što je oslobođen. Ali neko će za to morati odgovarati vjerujte”, naglasio je Ibrišimović.

Sarajlić danas nije došao na ročište, a Ibrišimović je rekao da je opravdano odsutan.

Čuo sam se s njim, zadovoljan je presudom, ali ja sam znao i prvi dan kada sam pročitao optužnicu da će biti oslobođen. Nije previše iznenađen oslobađajućom presudom. U slučaju da i pravosnažna presuda bude ista pokrenut ćemo postupak protiv određenih ljudi i institucija jer neko štetu mora nadoknaditi jer on je politički diskreditovan.

Pokrenut je još jedan predmet protiv Sarajlića, ali on će završiti isto kao i ovaj. Bit će oslobađajuća presuda, ja garantujem jer u tome što se navodi u opisu inkriminacije nije krivično djelo”, zaključio je Ibrišimović.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao presudu u predmetu “Bosna” u kojoj je Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja, a Asim Sarajlić oslobođen optužbi.

Osim Zukića osuđen je i Sadet Bibić na šest godina zatvora.

Krivim su proglašeni i Senad i Nedžat Trako, te Ramiz Karavdić.

Po jednoj tački optužnice uz Sarajlića krivice su oslobođeni i Zukić i Džananović.

Zukić, Džananović, Bibićem, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Asim Sarajlić bili su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.