“Trojka” puca po sarajevskim općinama: Električni automobil zavadio “Trojku” i u Novom Sarajevu

Nakon što je vladajuća Trojka koju čine Naša stranka, SDP BiH i Narod i pravda doživjela krah u Općini Centar Sarajevo istovjetna dešavanja i u drugoj gradskoj općini Novo Sarajevo.

Električno vozilo koje je načelnik Hasan Tanović unajmio izazvalo je revolt građana ali i vijećnika uključujući i Trojke.

Naime, vijećnici su ranije odlučili da općina na čelu sa Tanovićem mora raskinuti ugovor o najmu pa je potom Tanović zatražio da općinsko vijeće preispita navedenu odluku.

Do toga na jučerašnjoj sjednici vijeća nije došlo i općina će morati raskinuti navedeni ugovor, pojasnio je za N1 Srđan Srdić, samostalni vijećnik u ovoj lokalnoj zajednici.

Jedino što je štetno po općinu je taj penal kroz ugovor što su meni rekli pravobranioci i iz njegove službe da je općina dužna da plati penal, otprilike 16-18 hiljada KM. Meni je kao vijećniku i građaninu prihvatljivo jer bolje ranjen nego mrtav”, pojasnio je za N1 Srdić.

Da odnosi u koaliciji Trojke u ovoj općini ne funkcionišu potvrđuju iz Naše stranke. Tako je na društvenim mrežama vijećnik iz ove stranke Ahmed Kosovac kritikovao Tanovića.

Danas sam za 2,5 KM došao na sjednicu, iznajmljenim elektičnim skuterom, a načelnik iznajmljenim električnim autom od 90 hiljada KM. Istovremeno, mnoge autobuske linije su neredovne, ako ih uopšte i ima. Načelnik općine ne treba dati 90 hiljada KM za automobil nego se treba truditi da svi građani i građanke općine mogu javnim prijevozom doći do svakog dijela općine, uključujući i njega i njegove uposlenike i uposlenice”, napisao je Kosovac.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je ranije na društvenim mrežama napisao da se suočava sa mnogim pritiscima u svom radu.

Veoma jednostavno, koliko god neko radio i trudio se da ostvari ono što je zacrtao i obećao, uvijek će postojati ‘SISTEM’ izvan sistema koji će da učini sve da vas u tome spriječi, da omalovaži svaki vaš korak i napravi ovo društvo i zajednicu nefunkcionalnom.

Jer, jedino u takvim okolnostima, ti ‘sistemi’ opstaju i funkcionišu! Jedino u takvim okolnostima takvi sistemi pronalaze načine za svoje ‘podobne’ i ‘predodređene’, a vas guraju u svoju kolotečinu, jer jedino tako mogu da kažu ‘svi smo isti’. To je, kažu oni, politika. E pa, nismo svi isti, uvjerili su se oni to odmah nakon početka mog mandata.

Mislili su da ću da ćutim i ispunjavam nečije želje, a ustvari su brzo shvatili da su na pogrešnoj adresi i da taj scenario u kojem oni testiraju moju odlučnost i volju spram svojih političkih ambicija i funkcija neće proći”, naveo je Tanović.

Iz Naroda i pravde u Novom Sarajevu jučer su poručili Tanoviću da mora decidno reći Ko vrši pritiske na njega.

Srdić za N1 kaže da je sve ovo pokazatelj loših političkih odnosa u Novom Sarajevu u čemu najviše, kako objašnjava trpe građani.

Sumnjam da ta većina u Novom Sarajevu može opstati. Ja vjerujem da će načelnik sam praviti neku novu većinu nakon izbora. Sam je rekao da je vrijeme da on promjeni sadašnju vlast u Novom Sarajevu”, kazao je Srdić.

Također, Srdić kaže da već kod nekih vijećnika postoje najave o inicijativama za opoziv Tanovića a prije toga, Srdić kaže da treba smijeniti Roberta Pleše, predsjedavajućeg općinskog vijeća.

Na kraju treba dodati da je portal Istinomjer vrši monitoring rada lokalnih zajednica i da u prvoj godini mandata Tanovića nije ispunjeno niti jedno od 69 obećanja, piše N1.