Brojne reakcije na historijsku odluku Mostara, pozvani i drugi gradovi da slijede primjer

Mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane.

Odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

S 25 glasova za, te 8 suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića, te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Aleksa Šantić, Tin Ujević, fra Ljudevit Lasta, Ico Voljevica, Humska, i Ciglana.

Burna rasprava prethodila je ovoj odluci, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se podnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je kako su naveli u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav za Dom spremni, zatim primjedba se odnosila i na ulicu koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji kako su kazali nema nikakve veze s Mostarom ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, godinama se pitanje ovih spornih ulica nije moglo riješiti, no nakon pritiska javnosti i međunarodnih zvaničnika pokrenut je postupak za promjenu naziva ulica.

SAD pozvale Sarajevo i Banja Luku da slijede primjer Mostara

Nakon što su gradske vlasti u Mostaru i službeno promijenile sporne nazive nekoliko ulica u gradu, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je i druge bh. gradove, prvenstveno Sarajevo i Banja Luku, da slijede ovaj primjer.

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Mostara da preimenuje šest gradskih ulica. Ova promjena unapređuje međunarodni imidž i ugled Mostara, koji je bio ukaljan nazivima ulica koji su slavili pojedince nedostojne bilo čije hvale, a koji su bili u suprotnosti s modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i koji sadašnje vodstvo grada želi izgraditi.

Za neke se novo rješenje neće smatrati idealnim ili savršenim, ali savršenstvo nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i uključivost”, navodi se u saopštenju ambasade.

SAD su pozdravile vodstvo gradonačelnika Marija Kordića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Salema Marića koji su, kako se navodi, zajedno radili na pronalaženju kompromisa i stavljanju općeg dobra ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

Njihovo liderstvo i spremnost na kompromis znak su snage i oni bi trebali poslužiti kao primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim razinama vlasti. Sjedinjene Države su ponosno uz čelnike koji pokazuju političku hrabrost da rade zajedno kako bi ostvarili značajna postignuća za svoje birače”, ističe se u saopštenju.

Iz ambasade su također čestitali članovima Gradskog vijrća koji su podržali odluku o promjeni naziva ulica, pozivajući gradonačelnika, Gradsko vijeće i predsjedavajućeg da zauzmu “isti pragmatičan stav i po drugim pitanjima s kojima se suočavaju građani Mostara.

Za kraj su iz ambasade poslali poruku drugim lokalnim zajednicama u BiH.

Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjedavajućeg Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara, služe kao snažan primjer da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede Mostar i promijene nazive ulica u svojim sredinama koje nose nečasna imena”, zaključili su iz Ambasade SAD.

Sattler: Važna odluka gradskih vlasti u Mostaru

Specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je odluku gradskih vlasti u Mostaru da promijene sporne nazive gradskih ulica, ocijenivši to kao korak ka izgradnji uključivog i gostoljubivog grada.

Toplo pozdravljam današnju odluku u Mostaru o preimenovanju pet ulica, koje trenutno nose nazive po suradnicima ustaša i nacista”, poručio je Sattler.

On je čestitao gradonačelniku Mariju Kordiću i Gradskom vijeću na donošenju ove važne odluke.

Jevrejska općina Mostar: Povijesna pravda!

O ovoj odluci oglasila se i Jevrejska općina Mostar.

Ovim potezom Mostar još jednom daje primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini. Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv. Dakle, nema mjesta dvosmislenosti i mora se izraziti jasan i čvrst stav, bilo od strane gradskih vijeća diljem zemlje, državnih institucija, nevladinih udruga, javnih osoba”, ističu iz Židovske – Jevrejske općine Mostar.

Predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri pozdravio je promjenu naziva ulica, ističući zahvalnost vijeću i gradonačelniku.

Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariu Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva”, naveo je.

Dodaje da je uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta zapravo izjava koja prenosi jasnu poruku da “ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni”.

Stava je da su grad Mostar, njegovi čelnici i stanovnici, još jednom pokazali, da se na kritičnim povijesnim i društvenim raskrižjima, kada se postavljaju moralna načela, građani moraju ujediniti oko prave odluke koja će dodatno osnažiti našu čvrstu i moralnu zajednicu.

U Sarajevu je ubijeno 8330, a u Mostaru 137 Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Kao predsjednik Židovske općine Mostar, predano radim na tome da povijest nikad ne bude zaboravljena i da se niti jedan Židov u Bosni i Hercegovini više neće osjećati ugroženo”, zaključio je Amir Gross Kabiri.

Schmidt: Izmijeniti kontroverzne nazive ulica i institucija i u drugim gradovima

Povodom odluke gradskih vlasti u Mostaru kojom su izmijenjeni sporni nazivi ulica u tom gradu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je druge gradove i općine da postupe na isti način.

Visoki predstavnik Schmidt pozdravlja odluku Gradskog vijeća Mostara o uklanjanju kontroverznih naziva ulica povezanih sa ideologijom NDH iz Drugog svjetskog rata, te utvrđivanju novih, prikladnih naziva, kojima se prevazilaze podjele i potiče osjećaj ponosa među svim građanima Mostara”, poručio je Schmidt.

On je pozvao i druge lokalne zajednice u BiH gdje također postoje kontroverzni nazivi ulica ili javnih ustanova da slijede primjer Mostara i postupe na isti način.