Brojne reakcije na odluku hrvatskih vlasti da ne dopuste Vučiću posjetu Jasenovcu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prema planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti nisu mu dopustile ulazak u zemlju.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz Plenkovićeve vlade, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncenstracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac, navodi list.

Iz vlade su neslužbeno naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima te da je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i raditi što želi, no da su mu iz vlade jasno rekli “ne”, te poručili da Vučiću ideja “srpskog sveta” neće proći.

Aleksandar Vučić: “Srpski narod će živjeti”

Nakon svega, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će živjeti srpski narod i da nikada neće zaboraviti.

Samo vi radite svoj posao”, napisao je Vučić na “Instagramu”, parafrazirajući riječi novomučenika Vukašina iz Jasenovca.

Mediji u Srbiji prenose da će Vučić sutra u 18:00 sati objaviti svoj “odgovor vlastima u Zagrebu”.

Ana Brnabić: “Najveći skandal u modernoj historiji”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio danas da privatno posjeti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu “zarad dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti „najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske“.

Nije mi jasno da li mu je zabranjena posjeta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerovatan presedan“, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno da posjeti mjesto “gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu“ na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo htio da položi cvijeće, a da je spriječavanje te posjete koje je najavila jedna članica Evropske unije “ne skandal, već mnogo više“.

Vučić će sad tražiti službeno posjetu, pa da vidimo te evropske vrijednosti“, rekla je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegove posjete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku“.

Aleksandar Vulin: “Poseban režim prema funkcionerima iz Hrvatske”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će “od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”.

Vulin vladu hrvatskog premijera naziva “ustaškom”, naveo je i da “Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma.“

Predsjedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podsjeća koliko su djece poklali.

Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole“, dodao je Vulin u istom tonu.

U saopštenju MUP-a se dodaje i kako je Vulin poručio da će tako biti dok je on ministar policije ili “dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH“.

Srbijanska ministrica otkazala službenu posjetu Zagrebu

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović otkazala je službenu posjetu Zagrebu zbog odluke Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da privatno posjeti Jasenovac, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Mihajlović, koja je i potpredsjednica Vlade Srbije, u utorak je u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, gdje bi glavna tema razgovora bili regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama.

Cilj sastanka je, kako se navodi, bio razgovor o tome kako da se kroz konkretne projekte i saradnju poveća energetska bezbjednost cijelog regiona i da se zajedno ide u susret izazovima 21. vijeka.

Umjesto da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unaprjeđivanje odnosa dve zemlje u oblastima gdje itekako postoji potreba da sarađujemo“, rekla je Mihajlović.

Reagovao i Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da je “neshvatljiva i neprihvatljiva reakcija Hrvatske na najavu dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, gdje je imao namjeru da položi vijenac na spomenik ubijenim Srbima u NDH”.

Aleksandar Vučić je prvi predsjednik Srbije koji je u svom mandatu izrazio želju da položi vijenac u Jasenovcu i u toj namjeri je zaustavljen”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da se regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ne grade se zabranama već pruženom rukom i stoga je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva.

Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti”, ukazao je Dodik.

Stigla i prva reakcija iz Hrvatske

Saborski zastupnici SDP-a i HDZ-a Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i Damir Habijan komentirali su u emisiji “Točka na tjedan” posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj bez ikakve najave.

Dvije riječi, mučki provokator”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić. Damir Habijan slaže se s njime.

Obična provokacija u službi srbijanske politike mimo svih protokola i konzultacija s veleposlanstvom, bez znanja hrvatske Vlade. Mislim ono što su premijer i Vlada napravili: Neće moći, neće ići”, rekao je.