Srbija najavila protivmjere Hrvatskoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je danas da je “zastrašujuća odluka” Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da ode u posjetu Jasenovcu, i najavio da će Vlada Srbije odlučiti o “protivmjerama”.

Selaković je novinarima u zgradi ministarstva pročitao zvaničnu notu, koju je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske 15. jula uputilo Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj se navodi da je posjeta Vučiću odbijena jer nije bila unaprijed prijavljena i službeno dogovorena između dvije države.

Hrvatsko ministarstvo je, po riječima Selakovića, istaklo da posjete visokih državnih zvaničnika Spomen području Jasenovac “ne mogu biti privatnog karaktera”, dodajući da će eventualna posjeta biti moguća uz dogovor uobičajenim diplomatskim kanalima.

Selaković je kazao i da je srbijansko ministarstvo notom odgovorilo Ambasadi Hrvatske u Beogradu, ali da je “otpravnica poslova te ambasade odbila da primi tu notu”.

Navodeći šta piše u noti, Selaković je kazao da je Ministarstvo “šokirano tom protivpravnom i antievropskom odlukom”, uz ocjenu da se njome “grubo kriši princip slobode kretanja”.

Po njegovim riječima, Vučićeva namjera bila je “samo da položi cvijeće i zapali svijeću na mjestu gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno stotine hiljada Srba”.

Selaković je istakao da je srbijanski predsjednik “zainteresovan za zvaničnu posjetu Spomen području Jasenovac, u bilo kom terminu do 17. septembra ove godine”, uz napomenu da očekuju “omogućavanje neometane posjete”.

Ministar je naveo i da je u Srbiju u prethodnih godinu dana zabilježeno više od 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske bez prethodnih službenih najava, a da je među njima bio i ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks i drugi visoki zvaničnici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas trebalo da privatno posjeti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu “zarad dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske.