“Da je Novalićeva vlada krenula u nabavku kanadera, možda bismo dobili bacače plamena”

I ovog ljeta Federacija BiH pokazala je nesposobnost da se sama nosi s problemom gašenja požara.

Unatoč brojnim obećanjima, ni ove godine Vlada FBiH nije nabavila protivpožarne letjelice.

Tim povodom reagovao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Vlada FBiH zaslužuje svaku kritiku zato što još nemamo letjelice za gašenje požara. Međutim, s obzirom na iskustvo koje smo imali s respiratorima, te iskustvo s nizom propalih projekata poput Termobloka 7, nisam siguran šta bismo dobili da su krenuli u nabavku letjelica.

Možda neke dronove, protivpožarne aparate ili, da ironija bude veća, bacače plamena. Hoću reći, ne znam da li je gore kad Novalićeva vlada ne radi ili kad nešto kao pokušava uraditi“, kazao je Čamdžić.

Činjenica je, dodaje Čamdžić, da je Novalićeva Vlada 2021. godine obećala nabavku dva air traktora i dva helikoptera za gašenje požara.

Čak je u aprilu ove godine usvojen dokument pod nazivom ‘Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara’. Mora im se priznati jedino da znaju dati dugačak i prilično nerazumljiv naziv dokumentima koje donose kako bi ispali ozbiljni“, dodao je Čamdžić.

Podsjetio je da su u budžet uvrštena sredstva za nabavku letjelica, ali tu priča završava.

U budžetu za 2022. smo uvrstili sredstva za nabavku letjelica. Radi se o 30 miliona KM. Međutim, Federalna uprava civilne zaštite u 2022. godini nema letjelice u usvojenom i objavljenom planu nabavki. U junu, kad su radili izmjenu tog plana, opet su propustili da ih uvrste u plan.

Kad bi sad krenuli u realizaciju nabavke, današnji požari bili bi preklanjski u trenutku kad bi te letjelice bile spremne da ponesu vodu za gašenje. Nabavka podrazumijeva formiranje pravnog subjekta, imenovanje njenog rukovodioca, zapošljavanje ljudi, pokretanje procedure za nabavku, uspostavljanje posade, itd.

Ove godine, kao i prethodnih, požare će nam gasiti helikopteri Oružanih snaga BiH, helikopteri iz Republike Srpske, letjelice iz Hrvatske, vatrogasni šmrkovi i kiša. Trebamo im poželjeti uspjeh, a premijeru i ministrima u vladi BiH što skoriji odlazak u političku mirovinu. Bez nove vlasti ovaj problem će se teško riješiti“, zaključio je Čamdžić.

Podsjetimo, još 2012. godine Dom naroda donio je zaključak da Vlada FBiH planira nabavku odgovarajućih sredstava za gašenje požara.

Nakon toga, 2014. godine Vijeće ministara je dalo saglasnost i iskazalo spremnost za finansijskim učešćem te objavilo Studiju o gašenju požara.

Godine 2017. Vlada HNK je na inicijativu Civilne zaštite HNK odobrila nabavku letjelica koje bi bile stacionirane na mostarskom aerodromu i gasile požare u cijeloj BiH.

Ispostavilo se da ne mogu izdvojiti 13 miliona KM za tu namjenu, pa je donesena odluka da se traži pomoć za njihovu nabavku sa viših nivoa vlasti i sve je ostalo na tome.

Godine 2018. Federalna uprava civilne zaštite donijela je Program zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za period 2018 – 2025. kojim je također predviđana nabavka do koje nije došlo.