Damir Arnaut pisao Schmidtu: “Ne ukidajte sudbonosni balans BiH”

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od Visokog predstavnika Christiana Schmidta da ne ukida i ni na koji način ne umanjuje princip predstavljanja svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona.

Arnautovo obraćanje Schmidtu, na koje ima institucionalno pravo prema Poslovniku Predstavničkog doma, prenosimo u cijelosti:

“Vaša ekselencijo,

Pišem u svom institucionalnom kapacitetu, kako je propisano čl. 166(3) Poslovnika Predstavničkog doma, da postavim poslaničko pitanje da li planirate nametnuti izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na način da uklonite ili razvodnite odredbu koja garantuje mjesto u Domu naroda tog entiteta najmanje jednom pripadniku svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona ukoliko je takav izabran u skupštinu datog kantona.

Također pišem u svom institucionalnom i ličnom kapacitetu da Vas zamolim da to ne radite.

Ta odredba je emblamatična za stotine godina dugu multietničku istoriju Bosne i Hercegovine i utjelovljuje princip da su pripadnici konstitutivnih naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije.

Taj princip nije narušen ni Daytonskim ustavom, kako je to potvrđeno Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2000. o konstitutivnosti naroda, presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Pilav, te, uostalom, i samom navedenom odredbom Ustava FBiH.

Molim Vas da ne napravite istorijsku grešku i nepravdu izmjenom tog principa Vašom odlukom.

S jedne strane, ta odredba kodificira princip da pripadnici svakog konstitutivnog naroda mogu i trebaju predstavljati interese cijele zemlje, a ne samo svoje etničke braće. To je temeljni dio odluke u slučaju Pilav.

Istovremeno, ta odredba osigurava da su konstitutivni narodi predstavljeni i u onim dijelovima zemlje u kojim im je predstavljanje najviše potrebno, a ne samo u onim u kojim su prisutni u većim procentima.

Znam o čemu govorim. Hrvati u Kantonu Sarajevu su diskriminisani. Često im nije dozvoljeno da koriste sopstveni jezik. Mojoj supruzi je bilo zabranjeno od strane Aerodroma Sarajevo da objavljuje saopćenja za javnost na svom hrvatskom jeziku, iako je bila PR tog javnog preduzeća.

Bošnjaci u Livnu su suočeni sa identičnom diskriminacijom. Kao i Srbi u svakom kantonu.

Ti ljudi imaju posebnu potrebu za predstavljanjem, jer njihova prava nisu zagovarana od većine drugih. Ovo nije konflikt između različitih vizija ove zemlje g. Komšića i g. Čovića, jer g. Komšić zagovara da svi trebaju govoriti bosanski, dok g. Čović vjeruje da Hrvati trebaju ostvarivati svoja prava samo u dijelovima zemlje u kojim su Hrvati u većini, kako bi opravdao umanjivanje prava svih drugih u tim krajevima.

Princip čije ukidanje razmatrate uspostavlja perfektan balans između individualnih i kolektivnih prava, sudbonosni balans na kom Bosna i Hercegovina zasniva svoj identitet stotinama godina. Molim Vas nemojte ugroziti taj balans potezom svoje olovke”, napisao je Arnaut.

Podsjetimo od jutros mediji u BiH izvještavaju o namjeri visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i izmjeni Izborni zakon u BiH.

Završene konsultacije OHR-a i Komšićevog kabineta o izmjenama Izbornog zakona

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je konstultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Konsultacije su održane i sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH”, navedeno je u saopćenju kabineta Željka Komšića.

Inače, Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja izmjena izbornog zakona u BiH nakon što su ranije propali pregovori predstavnika političkih stranaka o tom problemu, tvrde u utorak neki bosanskohercegovački mediji ali i političari.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović na svom je Facebook profilu objavio kako su istinite medijske objave da se u Uredu visokog predstavnika (OHR) provode konzultacije s diplomatskim predstavnicima zapadnih država čiji je cilj usuglasiti odluku hoće li se izborni zakon doista mijenjati nametnutom odlukom i kakva će biti njezina sadržina.

Učestali su pozivi iz različitih međunarodnih krugova”, napisao je Magazinović.

Dodao je kako se visoki predstavnik trenutačno konzultira “o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na uspostavu vlasti”.

O detaljima navodnih pregovora nema puno informacija a mediji prenose kako je moguće očekivati odluku o izmjenama izbornog zakona koje bi se odnosile na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH te na neke tehnilke prilagodbe kojima bi se spriječile krađe glasova.