Foto/ Oskrnavljeno Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom dijelu grada, noćas je oskrnavljeno.

Na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane su jezive prijeteće poruke Srbima i ustaški simboli, javlja Srna.

Pored jezivih poruka, na ulaznoj kapiji groblja ispisano je “Maksovi mesari”, kojima je u Drugom svjetskom ratu komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Vidno uznemireni Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.

Ovo je jezivo. Prvo su oskrnavili groblje, a potom ostavili ovakve poruke. Jasno je da ovo nisu poruke mrtvim Srbima, iako ni njima ne daju mira, već nama koji živimo ovdje”, navode uznemireni mještani,

Oni nisu željeli sa imenom da izlaze u javnost zbog bezbjednosti.

Mještani su pozvali sveštenika koji je slučaj prijavio policiji.

Sveštenik Nebojša Radić kaže da je jako zabrinut i užasnut ovim činom.

Ovo je jako ozbiljna situacija. Ne znam šta da kažem ljudima. Ovo je unijelo nemir među mještane srpske nacionalnosti. Osuđujem ovaj sramni čin i pojedince koji su ovo učinili. Pozivam policiju da se izjasni da li su ljudi ovdje sigurni”, kaže sveštenik Radić.

Na lice mjesta izašli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji vrše uviđaj.

Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru nedavno je pod okriljem noći uništeno oko 700 kamenih ploča, a počinioci još nisu otkriveni.

Mario Kordić obišao groblje

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić oglasio se na svojoj Facebook stranici nakon što je oskrnavljeno Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići.

Ovakvi činovi nemaju mjesta u našem Mostaru! Nakon informacije kako je oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vihovićima, otišao sam zajedno s potpredsjednikom Gradskoga vijeća gospodinom Milivojevićem i mještanima obići lokalitet. Zahvaljujući mještanima gnusni napisi su već bili uklonjeni. Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke“, naveo je Kordić.

Kordić je naveo da je nemoguće ne posumnjati kako su u funkciji “neke politike”, jer se slični ispadi pojavljuju u posljednje vrijeme.

Važno je da svi pošaljemo poruku kako neće uspjeti sa unošenjem nemira. S tim u vezi raduje brza reakcija mještana Hrvata i Srba koji su zajedno izišli i dogovorili uređenje pročelja groblja koje je bilo vandalski cilj.

U razgovoru s mještanima srpske nacionalnosti izrazili smo opće iznenađenje ovim incidentom budući da žive mirnim suživotom. Ovaj događaj nije ih uplašio, a u ime gradske uprave izrazio sam potporu za sve njihove potrebe“, istakao je Kordić.