Izetbegović prokomentarisao gnusno saopćenje KO SDA da Forti i Konakoviću nije mjesto u Srebrenici

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, prilikom obraćanja medijima danas u Srebrenici dobio je pitanje da prokomentariše gnusno saopćenje Kantonalnog odbora svoje stranke.

U gnusnom saopćenju je, između ostalog, navedeno kako Forti i Konakoviću nije mjesto u Srebrenici.

Svakome je da vam kažem mjesto, ko želi da dođe u Srebrenicu da oda pijetet“, kazao je kratko Izetbegović.

Podsjetimo, sve je počelo dodjelom priznanja Nevenki Tromp.

Da je Konakoviću važniji bošnjački narod od njegove stranke, on ne bi u danima kada se obavlja zajednička dženaza i ukop žrtava genocida obilazio Srebrenicu i hvalio se otvaranjem stranačke kancelarije.

Upravo su Elmedin Konaković i njegov lutak na navijanje Edin Forto, iskazali grubo nepoštovanje prema žrtvama genocida, odbivši njihov zahtjev da ponište odluku o dodjeli priznanja kontroverznoj Nevenki Tromp“, naveli su iz SDA stranke.

Dalje dodaju da Forto i Konaković neprestano ističu “zajednički imenitelj koji ih okuplja”.

Spomenuli su i izjavu da su “borci seljaci” za koju je više puta ponovoljeno, pa i ispravljeno da se ne misli na to, ali već smo navikli da je spinovanje možda jedina stvar koju ova stranka dobro radi.

Očuvanje tog imenitelja ponekad uključuje relativiziranje historijskih činjenica, neprimjereno etiketiranje pripadnika Armije RBiH koje se naziva seljacima, uvredljiv govor o ezanu, te zajednički i otvoreni napad na javni moral i način života građana KS.

Konaković i Forto nemaju šta tražiti među porodicama žrtava genocida i bošnjačkim povratnicima u RS-u. Njih ne zanima istina o genocidu, već glasovi. Forto nije u stanju proučiti Fatihu i iskazati poštovanje prema žrtvama ubijanim zbog njihovog vjerskog identiteta.

Njihovo ulagivanje neće zasjeniti izdajničku odluku da kao predsjednici NIP-a i NS-a ne podrže zajednički nastup 10 probosanskoh stranaka u koaliciji ‘Pokret za državu’“, navode iz ove stranke otkrivajući šta im je najveća “boljka”.

Ta Konakovićeva izdaja nosi dodatnu gorčinu, dodaju iz KO SDA, jer otkriva njegovu spremnost da o esencijalnim pitanjima za opstanak države, on lakše pregovara s Draganom Čovićem, nego s predsjednicima 10 probosanskih stranaka.

Konaković i Forto nemaju svoje kandidate za institucije vlasti u RS-u, jer njih zanima samo Sarajevo. Državotvorna politika tog nesposobnog i gramzivog dvojca najbolje se ogleda u likovima njihovih stranačkih eksponenata, pijanog višegradskog odbornika Muamera Sofovića, koji predvodi proslave sa srpskim zastavama i smutljive Boške Ćavar, čija HDZ-ova ruka je zimus poklopila Mostar“, zaključili su iz SDA.