Kako to da Fadilova Vlada sa 900.000 KM novca građana časti Tursku radio televiziju bez čitanosti i gledanosti?

Građani Federacije BiH od svog poreskog novca prošle godine počastili su Tursku državnu radio televiziju (TRT) sa čak 900.000 KM.

Frapantna je činjenica i o finansiranju političkih stranaka, gdje je SDA (gledajući ne samo stranke) povukla najviše novca, i to tri miliona KM.

Odlučila je to u njihovo ime Vlada FBiH na čelu s Bakirovim Fadilom Novalićem, što pokazuju podaci Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH.

Inače, oko 70 posto sredstava TRT-a dolazi od RTV takse kojia se naplaćuje kroz račune za struju i poreza na licencu za televizijske i radio prijemnike.

Ostatak sredstava TRT-a potiče iz državnih poticaja (oko 20 posto), a krajnjih 10 posto iz oglašavanja.

S obzirom da Turska ima oko 80 miliona stanovnika, jasno je da je novac koji TRT ubire od pretplate izniman.

Zašto je onda pored toga potrebno da bh. građani, i to u jeku krize izdvaja svoj poreskih novac za turske državne projekte na zapadnom Balkanu, pitanje je koje treba postaviti Vladi Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem i njegovoj vladajućoj stranci SDA, kojoj je podsjetimo još jednom pripao najveći dio novca.

Zašto, dok se javni servis BiH nalazi u kolapsu, a radnici BHRT razmišljaju o obustavi rada nakon što je javni servis godinama sistemski uništavan, naša vlada finansira strane javne servise?

S druge strane, bitno je naglasiti da ogromne turske investicije idu u susjednu Srbiju.

Također, veliki broj privatnih medija u Bosni i Hercegovini trenutno jedva da preživljava s minimalnim brojem radnika, a u isto vrijeme TRT u Bosni i Hercegovini teško da objavi i pet vijesti u danu, te ima čitanost i gledanost ravne nuli…

Ko sve dobija novce građana koji jedva preživljavaju?

Najviše novaca dobile su političke partije, sportska udruženja, a zanimljivo je i da novcima bh. građana finansiramo i tursku državnu televiziju TRT.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije.

Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta “izvukla” SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM.

Slijedi je FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM I SDP BiH 1,7 miliona KM.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva.

Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH koje je povuklo iz budžeta 909.626 KM, ali i Bosansko-Hercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja piše Akta.ba.

U nastavku pogledajte proširenu listu, tj. Top 100 udruženja koja su 2021. godine dobile najviše sredstava iz budžeta, a ukupno 44.977.604 KM.