Naša stranka poručila Međunarodnoj zajednici: “Eliminirajte Dodika, ponaša se kao ruski špijun”

Naša stranka danas se oglasila saopćenjen nakon što je Milorad Dodik posjetio Izrael.

Kazali su da se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom posjete Izraelu ponašao kao ruski špijun, a ne kao državnik.

Podsjetimo, Dodik je kao član Predsjedništva BiH otišao u službenu posjetu Izraelu, a pored posjeta i sastanaka predviđenih protokolom, Dodik je napravio jednu samoinicijativno, mimo protokola – posjetio je ambasadora Ruske Federacije u Izraelu.

Dodikovom posjetom Izraelu doveli smo se u opasnost da s tom zemljom ozbiljno narušimo odnose zbog toga što je Dodik iskoristio da posjetu zloupotrijebi u cilju jačanja ruskog uticaja u Evropi na njihovoj teritoriji. On nije postupio kao državnik, već kao ruski špijun.

Tražimo da se druga dva člana Predsjedništva ograde od Dodikove posjete kako bi Izraelcima bilo jasno da Dodikova zloupotreba njihovog gostoprimstva u cilju širenja ruskog uticaja nema veze sa službenim stavom BiH.

Ovo je prilika da još jednom skrenemo pažnju i visokom predstavniku i Evropskoj uniji i SAD-u gdje naš stvarni problem leži. Ako se već petljaju u priču koga ko može birati, a koga ne, neka nam omoguće da ne biramo Ruse. Eliminirajte Dodika s političke scene“, kazali su iz Naše stranke.

Podsjetimo, Dodik se prilikom posjete sastao sa glavnim rabinom Zida plača. Zid plača je najvažnije mjesto na kojem se mole Јevreji.

Običaj je da se na listiću papira napišu želje i molitve i da se stave u zid. Vjerovanje je da će se ostvariti.

Upitan je od novinara iz manjeg bh. entiteta šta je napisao na ceduljicu koju je stavio između kamenih blokova Zida plača.

Dodik je rekao je da je poželio zdravlje i sreću za svoju porodicu i drage ljude, a druga želja je da RS bude nezavisna.

Svoju posjetu Izraelu Dodik je ocijenio uspješnom.

On je rekao da Srbi i Јevreji dijele stradalničku prošlost i da jedni od drugih mogu naučiti dosta toga, a jedna od tih stvari je i kako očuvati svoju državu, svoj identitet, kulturu i tradiciju, prenosi RTRS.