Foto: Pixabay

Nezapamćen sukob na popularnoj dalmatinskoj plaži, nasrnuli na prodavače kukuruza

Makarska je tokom posljednjih nekoliko godina počela voditi bitku s kupačima koji noću na plaži ostavljaju svoje peškire kao “rezervaciju” za jutarnje mjesto na kupalištu, ali i s prodavačima kukuruza, krofni i stolnjaka duž obale.

Međutim, borba s “kukuruzarima” otišla je predaleko pa su se tako na šetnici glavne gradske plaže zaštitari kompanije “Bilić-Erić” potukli s mladim prodavačem.

Ako se pitate zašto red na plaži kao i do sada ne uvode komunalni redari, onda ćemo vam reći da je ta zadaća od lani pripala licenciranim čuvarima spomenute firme, piše Slobodna Dalmacija.

Ljetni angažman četvorice “čuvara plaže” provodi gradska tvrtka “Makarska obala” u čijem se resoru nalaze lučki poslovi, od priveza i odvoza brodova, preko pomorskih agencijskih poslova, do održavanja plaža.

Zaštitari su se s “kukuruzarom” najprije verbalno sukobili, a onda i potukli usred bijela dana ispred kafića na šetnici uz kupalište.

Razbijale su se i čaše naočigled zapanjenih turista i sugrađana, i to, kako saznaje Slobodna Dalmacija, kada su čuvari od prodavača hrane zatražili na uvid ličnu kartu ili drugu identifikacijsku ispravu.

Prema službenom izvještaju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, makarski policajci zaprimili su dojavu kako su zaštitari koje je angažirala lokalna vlast za nadzor na plaži, zadržali jednu osobu koja je obavljala prodaju kukuruza.

Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako u događaju nema elemenata kaznenog dijela koje se progoni po službenoj dužnosti ni prekršaja čije sankcioniranje je u nadležnosti policije.

U odnosu na postupanje zaštitara prema osobi, Policijska postaja Makarska izvijestiti će Ravnateljstvo civilne zaštite u Splitu. Na mjesto događaja izišao je i komunalni redar“, navodi se u odgovoru Policijske uprave.

Zašto je gradska firma za red na plaži angažirala licencirane zaštitare, upitali su Antu Bilića, direktora “Makarske obale”, koji tvrdi da je angažman četvorice licenciranih “čuvara” zakonska obveza kompanije.

Zaštitari nadgledaju red na plaži, od ležaljki do nelegalnih prodavača kukuruza i krofni čime se brinu za sigurnost sugrađana i turista. Odmah nakon incidenta, zaštitarska služba je suspendirana dok se ne provede istraga nakon koje će savjetnik za sigurnost odlučiti šta i kako dalje.

‘Makarska obala’ ne podržava nikakav oblik nasilja koje ni pod razno nije primjereno ni prema gradu ni turistima i domaćima“, ističe Bilić kojeg su upitali koliko javna tvrtka plaća radnike “Bilića-Erića”, ali odgovor nisu dobili, premda je nejasno kako gradsko preduzeće može biti netransparentno.

Plaćanje nije informacija za javnost kao ni ime savjetnika za sigurnost“, tvrdi direktor.

Potom su Dražena Nemčića, šefa komunalnih redara, upitali smiju li zaštitari angažirani od strane gradske komopanije na javnim površinama legitimirati ljude što je isključiva ovlast policije.

Zaštitari imaju gotovo sve ovlasti policije. Prema Zakonu o zaštitarskoj službi, plaža koju zaštitari čuvaju je koncesionirano područje koje se vodi kao štićena zona pa zaštitari smiju od građana tražiti na uvid osobnu iskaznicu“, naglašava Nemčić.

Slično je novinarima Slobodne Dalmacije kazao i gradonačelnik Zoran Paunović.

U Makarskoj, i to posebno na plaži, ljudi ne mogu raditi ono što ih je volja, a posebno prodavači kukuruza koje treba sankcionirati u koordiniranoj akciji zaštitara i policije. Zaštitari su imali prava legitimirati prodavača kukuruza koji je sigurno prvi počeo svađu“, kaže prvi čovjek grada kojeg su također pitali koliko “Makarska obala” plaća “vanjske usluge” na kupalištu, ali nam nije znao reći odgovor:

Plaćanje zaštitara ne bi trebalo biti tajno, ali možda tako stoji u ugovoru između zaštitarske i gradske tvrtke“.

Komentar vezan uz tučnjavu na kupalištu odmah su zatražili i od tvrtke “Bilić-Erić”, ali ga još nisu dobili.