Poljoprivrednici na nogama – protesti se šire Evropom

Protesti poljoprivrednih proizvođača postaju sve učestaliji i intenzivniji širom Evrope.

Ovaj sektor se našao prvi na udaru krize koja je zahvatila cijeli svijet, ali i ograničenja vezanih za “Zeleni dogovor” Evropske unije.

Poremećaji koji muče poljoprivrednike su raznovrsni. Najveći problemi su niske otkupne cijene, visoke cijene troškova proizvodnje, prvenstveno đubriva i goriva.

Sve veći dio stanovništva podržava poljoprivrednike, prenosi Agroklub.

Poljaci protestovali u Varšavi

Poljski poljoprivrednici su u aprilu predvođeni Agrouniom, nacionalnom organizacijom poljoprivrednika, protestovali ispred zgrade poljskog ministarstva kada su donijeli više od tone jabuka.

Ukazali su na problem otkupa ove voćne vrste zbog čega su mnogi bankrotirali ili napustili svoja imanja.

U organizaciji Agrounije nedavno je prosuto žito ispred kancelarije Jaceka Sašina, zamjenika premijera.

Prevelika količina ukrajinskog žita koja je dospjela na poljsko tržište izazvala je vještačku krizu.

U Varšavi je 7. jula održan veliki protest poljoprivrednika u kojem je izraženo nezadovoljstvo politikom koja ne podržava seljake proizvođače i ne bori se protiv inflacije već se nameću sve veće marže i obezvrjeđuju domaći poljoprivredni proizvodi.

Žitarice u Poljskoj imaju najmanju cijenu u cijeloj Evropskoj uniji, a žito iz nove žetve neće niko da kupi. Ratari nemaju mogućnost da prodaju svoj rod i neće imati finansijska sredstva za sljedeću sjetvu.

Sve teže biti poljoprivrednik u Španiji

Poljoprivrednici su ponovo blokirali puteve, najviše na području Andaluzije. Protesti su usmjereni protiv visokih cijena goriva i osnovnih namirnica.

U martu je protestovalo 150.000 poljoprivrednika s područja cijele Španije.

Već u junu inflacija je bila iznad deset posto. Najviše zbog inflacije i enormnog poskupljenja energenata i hrane protestuju andaluzijski poljoprivrednici.

Oni su obučeni u žute prsluke izašli na autoputeve sa svojim traktorima.

Holandija na nogama

Protesti koji u nekoliko poslednjih dana potresaju Holandiju vlast pokušava da obuzda i zaustavi. Nizom zakona pokušava se sprovesti regulacija o emisiji azotnih materija i amonijaka.

To znači smanjenje broja stoke na farmama, ali bi veliki broj stočara, posebno u blizini prirodnih rezervata, morao u potpunosti da prestane da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Vlada je pripremila novac za otkup, ali poljoprivrednici ne odustaju od borbe za svoja imanja.

Protesti su iz dana u dan sve intenzivniji. Stočari su započeli izražavati svoje nezadovoljstvo zatvaranjem krave u štale buneći se zbog dozvola za ispašu.

Nastavljeno je blokadom auto-puteva, a zatim i distributivnih centara. Bilo je upada i na posjed ministrice Kristine van der Val, ali i prekoračenja policijskih ovlašćenja i pucanja na poljoprivrednika u traktoru.

Snimak je pokazao da je do takve intervencije došlo bez razloga.

Trojica traktorista su uhapšeni, od kojih je jedan šesnaestogodišnji mladić kojem je metak prošao pored glave. Poljoprivrednici su protestovali ispred zatvora.

Policija je poslije pustila njih trojicu, ali je bilo novih hapšenja.

Komesar za životnu sredinu Virdžinijus Sinkevicius u debati u Strazburu o evropskim ciljevima biodiverziteta rekao je da je mjere smanjenja azota trebalo preduzimati ranije i sigurno ne bi bilo ovako drastične reakcije poljoprivrednika.

On je istakao važnost provođenja mera zaštite prirode i naveo primjere iz Šapnije.

Među holandskim farmerima kruže glasine da stoje na putu planovima EU za masovnu migraciju koja je dio “Plana zamjene stanovništva UN-a” i da je to razlog oduzimanja njihovih posjeda.

Njima su se pridružili poljoprivrednici iz Nemačke. Oni su zajedno u blizini granice blokirali kružni tok u Hirenbergu.