Novi britanski ambasador se predstavio građanima BiH, otkrio prioritete rada

Novi britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly jučer je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništvu BiH Šefiku Džaferoviću.

Danas se oglasio na svom Twitter profilu i poslao poruku građanima Bosne i Hercegovine.

“Danas, nakon što sam imao čast da predam akreditive, je prvi dan mog mandata. I zvanično počinjem raditi. Planiram nastaviti i dalje nadograđivati odličan rad mojih prethodnika. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažan i konzistentan prijatelj ove zemlje i njenih građana.

Podržavamo mir i sigurnost, te pomažemo izgradnju inkluzivne zemlje. Sarađivat ćemo sa domaćim političarima, zvaničnicima i civilnim društvom, kao i sa visokim predstavnikom i našim međunarodnim partnerima u ostvarenju tih ciljeva.

U vremenu pred nama, prioriteti moje ambasade će biti: zaštita i promicanje integriteta zemlje, čuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, veći fokus na prava i slobode svih građana BiH – inkluzivno društvo je snažno i otporno, podrška boljoj ekonomskoj budućnosti za sve u BiH uključujući i putem jačih britanskih investicija, saradnja sa institucijama, poput OS BiH i Parlamenta, u radu na reformama na euroatlantskom putu BiH.

Tokom ranijeg boravka ovdje zbog usavršavanja jezika, već sam osjetio dio topline, talenta i gostoprimstva građana BiH. Zato se moja supruga i ja jako radujemo boljem upoznavanju vas i ove prelijepe zemlje.

Tim iz Ambasade i ja planirano brojne susrete sa vama, zbog zajedničkog rada na produbljenju veza između naših zemalja”, kazao je Reilly.