Novi rok za završetak rekonstrukcije pruge do Čengić Vile je 1. septembar

Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo , ponovo je produžio rok za završetak radova na rekonstrukciji tramvajske pruge.

Još jednom je obećao da će podnijeti ostavku ukoliko ne bude ispoštovan rok.

Novi rok za puštanje tramvajskog saobraćaja od Ilidže do Čengić-Vile je 1. septembar.

Preciznije, dan uoči početka izborne kampanje bit će održana testna vožnja.

Podsjetimo, do nedavno to je bio august. Primjetan je veći broj radnika na rekonstrukciji pruge, ali isto tako, i laiku, a naročito građanima koji su ostali bez tramvajskog prijevoza, jasno je da je negdje žestoko zapelo.

Kako je posljednji put obećao Šteta, 1. septembar je dan kada ćemo se voziti novim šinama, u starim tramvajima. Novi dolaze tek iduće godine.

Rekonstrukcija kompletne pruge do Marindvora je dvije godine, to je kraj avgusta iduće godine, kada je planirano da nam krenu dolaziti novi tramvaji. Stari tramvaji mogu voziti po novoj pruzi, a krajem iduće godine ćemo imati miks starih i novih tramvaja, u prvoj fazi 15 novih tramvaja, ali tu se nećemo zaustaviti, ići ćemo u nabavku novih tramvaja, jer za odvijanje tramvajskog prijevoza kada spojimo prugu s Hrasnicom će nam trebati 50-ak tramvaja“, kazao je Šteta tokom Foruma “Boljim nadzorom do efikasnijih javnih preduzeća: KJKP Gras d.o.o. Sarajevo” kojeg su organizirali Centri civilnih inicijativa.

Naveo je i da će dati ostavku, ali da se uzalud raduju oni koji to priželjkuju, jer ćemo se voziti tramvajima 1. septembra.

Treba razumijeti i da je projekat rekonstrukcije pruge ogroman projekat i poduhvat u Sarajevu, koji niko ranije ni pomislio da započne. Također, vrijedi napomenuti da su nam sva “nova vozila” do dolaska nove vlasti bila pokloni korištenih tramvaja drugih država.