Foto: Pixabay

Odobrena vakcina protiv majmunskih boginja

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja.

Inače, za majmunske boginje bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla izdati maksimalno upozorenje.

Odbor za lijekove za humanu upotrebu EMA-e preporučio je da se antivirusna vakcina Imvanex uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja”, saopćio je evropski regulator za lijekove.

Smatra se da vakcinacija protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinacije.

Sekretarijat za humane lijekove (CHMP) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) u junu je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije vakcine Imvanex za njenu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Vakcina Imvanex, koju proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, odobreno je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja.

Situacija s majumunskim boginjama pogoršala se zadnjih sedmica te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema zadnjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC).

Na prvom sastanku 23. juna, većina stručnjaka preporučila je čelniku WHO-a da proglasi alarmantno stanje na međunarodnom nivou.

Prvi put dijagnosticirana u čovjeka 1970. godine, bolest majmunske boginje manje je opasna i zarazna od velikih boginja koje su iskorijenjene 1980. godine.

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima.

Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođe sama od sebe, ali može biti jako bolna.

Vakcina Imvanex trenutno je odobrena u Evropskoj uniji (EU) za prevenciju zaraze velikim boginjama kod odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa vakcinije zvan “vakcinija Ankara”, koji je povezan s virusom velikih boginja.

Zalihe vakcine Imvanex u EU trenutno su vrlo ograničene.

Vakcina Imvanex odobrena je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobrena za prevenciju majmunskih, kao i velikih boginja.