OHR poručio Izetbegoviću: “Ratnohuškačke izjave su opasne, to mora prestati!”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, na stranačkom skupu u Hadžićima, 25. jula 2022. godine, objavljeno je na stranici OHR-a.

Na stranačkom skupu u Hadžićima on je, bez konkretnog povoda, još jedanput govorio o vojnoj snazi Bošnjaka, a od poruka koje je uputio više zabrinjava samo aplauz njegovih istomišljenika.

Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo, koliko ima mladih ljudi, koliko dronova imamo i dalje neću, ali samo da znate…“, kazao je Izetbegović.

Schmidt smatra da ovakve izjave šire strah među građanima, ali je ustvrdio i da su u prošlosti izjave bile razumnije.

Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH.

Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti. U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima:

Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika mora prestati! Ima puno važnijeg posla koji treba završiti“, zaključio je Schmidt.

Analitičari o Izetbegovićevoj izjavi: “Idiotizam čovjeka koji ne shvata gdje živi!”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrekao je nekoliko suštinski besmislenih izjava, u kojima ponovo prijeti i prebrojava, i to u vremenu zategnutih političkih odnosa zbog Izbornog zakona i ukupne situacije u državi.

Na stranačkom skupu u Hadžićima on je, bez konkretnog povoda, još jedanput govorio o vojnoj snazi Bošnjaka, a od poruka koje je uputio više zabrinjava samo aplauz njegovih istomišljenika.

Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo, koliko ima mladih ljudi, koliko dronova imamo i dalje neću, ali samo da znate…“, kazao je Izetbegović.

Umjesto da se bavi problemima građana, siromaštvom, cijenama hrane, energenata i teškom zimom na pragu, Izetbegović prijeti susjedima, smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Dodaje da je militarizacija politika u BiH doživjela svoj vrhunac i da ova zemlja od rata do danas nije imala militantnije politike čiji su eksponenti Dodik, Čović i Izetbegović.

Radi se o tupavom, nedoraslom govoru koji graniči s idiotizmom i koji nas u postojećoj situaciji napetosti oko Schmidtovog pokušaja nametanja Izbornog zakona vodi u pravi politički haos. Izetbegović nije samo pokazao politički diletantizam nego i politički idiotizam“, ističe Kazaz.

Akademik Žarko Papić za Avaz je kazao da su i protesti pred zgradom OHR-a opravdano mogli biti usmjereni protiv daljnjih etničkih podjela u BiH, ali su zloupotrebom, pa i ratobornim izjavama koje ih prate, i sami postali faktor podjela.

Papić se pita je li nekome stalo da se Bošnjaci i Hrvati potpuno podijele.

Prebrojavanje pušaka, dronova, prethodne izjave da su Bošnjaci najviše naoružani, to je prijetnja ratom. Pa je li neko zaboravio početak 1992. godine? Bukvalno je riječ o tome i to bi, na ovaj ili onaj način, trebalo sankcionirati“, smatra Papić.

Profesor Berko Zečević, stručnjak za odbrambene tehnologije, kaže da je izjava o robotima zastrašujuća iz nekoliko razloga.

Dronove dizajniraju mladi ljudi, njima upravljaju vrlo mladi, a ne stari ljudi, servisiranje dronova vrše mladi ljudi. A kad se svedemo na zemlju u kojoj je data ta izjava, od čovjeka koji već dugo učestvuje u vlasti, onda vidimo da taj čovjek ne shvata gdje se nalazi“, kaže Zečević.

Uslijedile su i brojne druge reakcije, a niti jedna nije blagonaklona prema Izetbegoviću.

Posebno je bolna njegova izjava da mlade planira zamijeniti robotima, što je izazvalo podsmijehe na društvenim mrežama.