Požar koji je na Čvrsnici buktio 12 dana ugasila obilna kiša

Požar koji je 12 dana gorio u Parku prirode Blidinje na Čvrsnici ugašen je u srijedu nakon kiše koja je pala, ali i velikog napora vatrogasaca i ostalih volontera.

Ovo je potvrdio i direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, Drago Martinović.

Zahvaljujući kiši i naravno našim vatrogascima i dobrovoljcima koji su se 12 dana borili da ugase i spriječe širenje požara, napokon je on ugašen“, potvrdio je za Fenu Martinović.

Podsjetimo, požar koji je, najvjerovatnije udarom groma, krenuo na nepristupačnom terenu Čvrsnice u subotu večer, 16. jula, iza sebe je ostavio opožarenu pustoš na više od 500 hektara borove šume i rastinja.

U gašenju je sudjelovalo više stotina vatrogasaca, GSS-ovaca, planinara i ostalih dobrovoljaca, a pomagali su im iz zraka helikopteri OS BiH, Helikopterskog servisa Republike Srpske te iz Hrvatske kanader i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kako kaže Martinović, požar je ugašen na svim mjestima gdje je gorilo.

Ekipe vatrogasaca i dobrovoljaca će danas i sutra biti na terenu kako bi bili sigurni sto posto da je požar ugašen“, zaključio je on.

Podsjetimo, vatrogasci Kantona Sarajevo ponovo su danas otišli kao ispomoć u gašenju požara na području Blidinja.

Grupa od 16 profesionalnih vatrogasaca, sa pet specijaliziranih vatrogasnih vozila, otišlo je danas na zadatak, nakon što ih je postrojio prvi čovjek Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić, kako bi svojim vrhunskim profesionalnim iskustvom pomogli kolegama iz Zapadnohercegovačkog kantona.