SDA zaprijetila tužbom OHR-u, traže hitno pojašnjenje

SDA traži hitno pojašnjenje od Ureda visokog predstavnika za BiH u vezi napisa u medijima u kojima se tvrdi da je pripremljen nacrt odluke o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbornog procesa, te o mehanizmima koji će unaprijediti funkcionalnost Federacije BiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda.

Međutim, objave medija u kojima se tvrdi da je u pripremi nacrt odluke OHR-a koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje.

Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda – to je potpuno neprihvatljivo, i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava, saopšteno je iz SDA.

Također, potpuno je neprihvatljivo uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva Federacije BiH. Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a. Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i Federacijom.

Predstavnici politika koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam”, ocijenili su iz SDA.

Iz ove stranke su poručili da je Ured visokog predstavnika dužan izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a.

Reagovao i DF: “Schmidt je Federaciju isporučio HDZ-u i SNSD-u”

Ranije su se oglasili i iz Demokratske fronte, a smatraju potpuno neprihvatljivim model izmjena izbornog zakona kojeg visoki predstavnik u BiH, prema informacijama medija, planira nametnuti.

Schmidt nastoji ojačati diskriminaciju prema pripadnicima konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, navode iz DF-a.

Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz USK i Goraždanskog kantona.

Niti jedan Srbin koji dolazi u TK, ZDK, SBK, HNK, kao i ZHK, također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz ZHK. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u pomenutim kantonima”, istakli su iz Demokratska fronta.

Odredba da je za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD, te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH, ocijenili su u DF-u.

Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka BiH.

Definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH.

To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inženjeringom isporučuje i Federaciju istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH”, stoji su saopštenju.

Na kraju iz Demokratske fronte su poručili da će se, ukoliko je ovo sve tačno, suprotstaviti tome i “pozvati sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv toga, svim demokratskim sredstvima”.