“Trebali bi svi jedan dan da vozimo saobraćajnicama pa da pokažemo šta znači odluka nadležnih”

Iz MUP-a KS jutros je medijima zvanično potvrđeno da su policijski službenici počeli kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom.

Sasvim očekivano je uslijedilo čuđenje i neshvatljivost ovakvog poteza među velikim brojem građana, pa čak i među onima koji uopšte ne koriste ovo prevozno sredstvo.

Istini za dušu, električni romobili znajačno su smanjili gužve u gradu, nekima su praktično sredstvo za rad, mnogo građana olakšali su svakodnevnicu, odlaske na posao i brojne druge stvari.

Nažalost, živimo u državi gdje građani nemaju dovoljno sredstava ni za najpotrebnije stvari, a tek za automobile i redovno točenje goriva, pa je ovaj vid prevoza daleko prihvatljiviji u gradovima kao što je Sarajevo. Praktično je savršeno prevozno sredstvo. Treba spomenuti i ekološku prihvatljivost, dok većina država forsira ovakva vozila u Kantonu Sarajevo, čini se, silom želi se smanjiti njihov broj.

Isti za dušu, protiv ovog prevoznog sredstva govorit će i samo oni koji nikada nisu vozili električni romobil pa nisu dovoljno upoznati, ali isto tako obično kasnimo za svijetom pa možda i nije nejasno zašto ovakvi stavovi.

Zakonom o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj iz člana 37. stav 5 navedenog Zakona te joj se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM“, kazao je glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

Što se tiče romobila odnosno električnih balansirajućih prevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima“, istakao je Hadžiabdić.

Podsjetio je da je na području KS registriran određeni broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovale osobe koje koriste za prijevoz ta sredstva i pješaci.

To je u svakom slučaju kažnjivo te će u narednom periodu policija postupati shodno važećim zakonskim odredbama“, kazao je Hadžiabdić.

Koliko je ovo nerealno?

Ako uzmemo u obzir izjavu Hadžiabdića, doslovno je zvanično dozvoljeno da vozači električnih romobila voze po saobraćajnicama, što može biti itekako opasno.

Važno je napomenuti da je veoma mali broj saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju vozači električnih romobila, a u velikoj većini slučajeva krivi su pješaci koji zauzimaju biciklističke staze.

Dovode se u pitanje i same staze kojih nema u dovoljnom broju da bi se uopšte govorilo o pooštravanju pravila za koja vjerujemo da bi svi slijedili.

Upitno je kako neke dijelove Sarajeva uopšte preći, jer npr. ako uzmete Socijalno, u zadnjem dijelu šetališta nema uopšte nema staze, pa bi vozači električnih romobila tu trebali (na pola puta) da siđu među automobile u punom naletu i da nastave voziti do autobuske stanice preko raskrsnice i onda se opet popeti na biciklističku stazu. Ista stvar je i na Malti…

Druga stvar je kako iz naselja uopšte doći do biciklističkih staza. Praktično bi svi vozači trebali gurati romobile dobar dio puta ili realno rizikovati živote i voziti saobraćajnicama koje nisu uređene za romobile…

Kako npr. da osoba iz Starog Grada dođe do Vilsonovog šetališta kada u tom dijelu grada uopšte nema biciklističkih staza. Opet npr. imate biciklističku stazu na Čengić Vili kod Miljacke, prekoputa nemate u drugom smjeru, pa ta staza ide do Doma zdravlja “Omer Maslić”, pa se nastavlja tek na Vilsonovom šetalištu.

Šta ćemo sa građanima koji će odustati od korištenja ovog prevoznog sredstva, ima li dovoljno autobusa i tramvaja da se nesmetano podnese još toliki broj građana u trenucima dok se rekonstruiše pruga?

Pitanje je i zašto toliko električni romobili smetaju nadležnima da se nisu dotakli biciklista, već samo ovog prevoznog sredstva?

Jedno je imati svu potrebnu infrastrukturu pa kažnjavati za one koji jasno krše pravila, a druga stvar je imati sve polovično.

Vozači su svakako ogorčeni.

Trebali bismo se dogovoriti svi da jedan dan vozimo saobraćajnicama pa da pokažemo šta znači ova odluka nadležnih za saobraćaj. Praktično će automobilima biti nemoguće upravljati. Pametnije bi bilo kažnjavati pješake koji od praznog šetališta hodaju biciklističkim stazama i primoravaju nas da idemo na šetališta i onda još kažu da ‘divljamo’. Godinama vozim električni romobil i slobodno mogu da kažem da u 99 posto slučajeva nisu krivi vozači i da voze sasvim normalno“, kazao je jedan sugrađanin u reakciji za Sarajevsku seharu.

Svakako ostaje da vidimo kako će se građani ophoditi i da li će smanjiti korištenje električnih romobila nakon ovakvih odluka nadležnih.

Bitno je napomenuti da ako već želimo da se igramo velikih i uređenih država onda moramo imati infrastrukturu tih veliki država i građane svjesne kao što su svjesni građani tih država.