Ukrajina zadaje žestok udarac Rusima američkim oružjem

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila rusko skladište municije u gradu Nova Kahovka na jugu zemlje.

Zvaničnici kažu da je u napadu koristila raketne sisteme koje su obezbijedile SAD.

Zvaničnici ruskih okupacionih vlasti, međutim, tvrde da su pogođene kuće i skladišta u kojima je poginulo pet osoba, a povrijeđeno oko 80 ljudi.

Nije bilo moguće provjeriti obim štete niti broj žrtava.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci nekoliko snažnih eksplozija, ali nije potvrđeno da se radi o snimku upravo ovog napada.

Mihajlo Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je napad izveo američki višecjevni raketni bacač HIMARS i ocijenio da se “druga armija” svijeta “suočila sa realnošću”.

HIMARS je daleko precizniji od sličnih ruskih sistema i već mu se pripisuje niz nedavnih udara duboko u oblastima pod ruskom kontrolom, prenosi Nova.rs.

Rusi su zauzeli velika područja južne oblasti Herson u prvim nedeljama invazije, ali su ukrajinske snage pokrenule kontraofanzivu dok se Rusija fokusirala na svoj vojni prodor u istočnu Ukrajinu.

Kijev je pozvao stanovnike da napuste tu oblast kako bi izbjegli kontranapad.

Vladimir Leontjev, koji je imenovan za šefa Hersonske oblasti, rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da je desetine stanovnika ostalo bez krova nad glavom i da je grad teško oštećen.

Drugi zvaničnik kojeg podržava Rusija, Kiril Stremousov, rekao je da se sedam osoba i dalje vodi kao nestalo.

Detalji o tome ko je poginuo u eksplozijama nisu jasni, ali ukrajinski vojni zvaničnici su rekli da je živote izgubilo više od 50 ruskih vojnika i uništena vojna oprema.

Portparol u Odesi Serhij Bratčuk rekao je da Nova Kahovka sada nema skladište municije.

Iako ruske tvrdnje o šteti na civilnim zgradama nisu mogle biti potvrđene, izgleda da se obje strane slažu da je lanser HIMARS igrao ulogu u napadu.

Prvi raketni sistemi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) stigli su u Ukrajinu krajem juna i odmah su povezani sa eksplozijama u ruskim skladištima municije i komandnim centrima čak 70 kilometara od linije fronta.